Radiokaka, källarkaka, Kalter Hund - ischokladkaka
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal skivor: 20

Om choklad >

 

 

Så smälts choklad >

 

 

Chokladens karaktär >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Radiokaka, källarkaka, Kalter Hund - ischokladkaka

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 554

Kcal / portion: 197

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3935 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 41%

Kolhydrater: 43%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 36 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om choklad > Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Chokladens karaktär > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 6 tim )

Se film, klicka på "Doro" under bilden.

  1. Smält kokosfett och choklad på svag värme under omrörning. Låt det svalna.
  2. Vispa ägg och florsocker pösigt. Rör sakta och försiktigt ner det i den ljumma chokladsmeten.
  3. Forma: Smöra en vanlig formbrödsform och klä in den med bakplåtspapper eller plastfolie.
  4. Bred ut ett lager smet i botten av formen. Lägg ett lager kex ovanpå, helst fyrkantiga. Alla slags kex typ Mariekex går bra. Varva sedan med smet och kex i flera lager.
  5. Förvara: Ställ formen i kylskåp några timmar för att stelna, gärna över natt. Skär i skivor och servera. Förvaras i kylskåp.

Kockens kommentar

Radiokaka är en riktig 1900-talsklassisker som alla 40-talister är uppväxta med. Namnets ursprung är oklart, det finns olika teorier. Uppskuren liknar den en gammal radioapparat med sina högtalargaller och blev omtalad i radioprogrammet Karusellen med Lennart Hyland på 1950-talet. En äldre förklaring är att den med fördel kunde ätas samtidigt som man lyssnade utan att det knastrar. Med samma argument såldes bananer som "traktering vid radiokalas".

Radiokaka benämndes också kexkaka, ischokladkaka, danschokladkaka, automobilkaka, lördagskaka, eller som i Tyskland källarkaka (för att där kallna/stelna). I Tyskland är dock Kalter Hund (kall hund) vanligast. Det namnet för att hundar har kall nos och för att man ansåg att kakan liknade gammeldags gruvkärror av trä som benämndes Hund eller Hunt. Andra tyska namn är till exempel Kalter Schnauze (kall nos), Schwarzer Peter (svarte Petter), Kalter Igel (kall igel!), Kexmauer (kexmur) och Eishundkuchen (ishundkaka).

Alternativ

Ischoklad

Ischoklad med russin och rispuffar

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem