Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 484

Kcal / portion: 79

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3152 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 27%
Kolhydrater: 54%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Mal mandel eller mosa dem i en mortel, om bitter smakton önskas.
- Deg: Rör ihop smör och socker. Blanda med havregryn och vetemjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Degen bör helst vila i kylskåpet i 1 timme.
- Förvärm ugnen på 175-200ºC.
- Pensla mörmåtten (formarna) väl med mjukt smör. Dela degen i satser motsvarande 10 kakor (4 för 40 st). Arbeta med en sats i taget och låt övriga tills vidare ligga i kylen.
- Forma: Smörj mörmåtten väl. Pudra med lite mjöl så lossnar bakverket lättare. Dela degen i antal portioner och tryck ut degen i formarna. Se till att degen inte är för tunn i kanten.
- Grädda formarna på ugnsgaller mitt i ugnen i 10-12 minuter tills de fått lite färg.
- Ta ut och låt formarna svalna. Gör nästa omgång. Vänd formen och knacka med gaffel i plåten så att kakan lossar, eller stöt kanten lätt mot plan yta.
- Fyllning enligt egen fantasi med sylt, färsk frukt, grädde, kräm eller annat.
- Förvaring: 1-2 vecka i burk med lock. 3 månader i frysen.
Kockens kommentar
Formar till formkakkor benämns mörmått och finns i olika utföranden. Läs mer > Mörmått, formkaksform. Baka gärna fler skal än vad som behövs, några brukar gå sönder vid urtagning. Kakorna kan också sparas. Läs mer > Om formkakor.Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk