Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 242

Kcal / portion: 741

GBR (GI) / port: 59
Recept: 2966 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 1%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
Om vitt matbröd > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kungsörnen
Tillagning (1 tim + 12 tim )
- Fördeg (poolish): Smula jästen i en stor bunke och rör ut det med vattnet. Tillsätt mjöl och rör om till en smet. Täck över och låt stå i rumstemperatur 6-10 timmar.
- Huvuddeg: Blanda ner vatten, smulad jäst och mjöl i fördegen.
- Knåda: Bearbeta degen till smidig, elastisk deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). I degmaskin först 10 minuter på låg hastighet, sedan kraftfullt i 2 minuter.
- Tillsätt salt och lite vatten (i maskin på lägsta hastighet). Arbeta samman till en smidig och lätt glansig deg.
- Vila: Bred ut degen på en inoljad ugnsform. Låt vila övertäckt i rumstemperatur i 1½ timme.
- Vik ihop degen som ett kuvert och vänd den uppochner på plåten som fortfarande skall vara smord. Låt vila övertäckt i rumstemperatur i 1½ timme.
- Förvärm ugnen till 275°C.
- Forma: Stjälp upp degen försiktigt på mjölat bakbord, degen skall inte knådas. Dra ut degen till en rektangel (25x35 cm). Dela degen i antal bröd. Lägg över på smord bakplåt eller plåt med bakplåtspapper. Skruva degen samtidigt lite lätt.
- Grädda: Baka en plåt i taget mitt i ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 225°C. Baka i 25 minuter. Ställ luckan på glänt med träslev emellan i 5 sekunder efter 10 och 20 minuters baktid.
- Ta ut och låt svalna på galler utan att täcka över. Brödet bör ätas purfärskt.
Kockens kommentar
Baguette, pain riche, flûte med flera är samma bröd i olika format (läs mer > Om bagett). Fransosen äter sin baguette morgon, middag och kväll, för baguette skall ätas purfärskt för att vara gott. Efter några timmar blir det tort och tråkigt. Därför finns bageriet runt hörnet i varje franskt kvarter. Eftersom vi i Sverige inte har samma brödkultur, saknas efterfrågan och därmed också detta härliga franska bröd i våra butiker och i de flesta bagerier. Vi får nöja oss med bakeoff, vilket för frassen är ovärdig föda.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt i systemet utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd på fördeg brukar vara runt 40%. Cirka 0,7 dl vatten per bröd har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.