
Skånska pepparkakor, frukostpepparkaka, lunchpepparkaka
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 374

Kcal / portion: 154

GBR (GI) / port: 7
Recept: 4618 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 10%
Kolhydrater: 65%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim + 24 tim )
- Deg: Blanda matfett med kryddor i en bunke.
- Koka upp sirap och socker. Häll det i bunken och rör om.
- Vispa ihop ägg med grädde, mjölk eller filmjölk. Rör ner det i smeten. Låt kalla, men rör om några gånger.
- Blanda bikarbonat och bakpulver med lite av mjölet. Rör ner det i smeten. Arbeta in resten av mjölet till jämn deg. Låt vila i kylskåpet i minst ett dygn inlindad i plastfolie.
- Dag 2: Ta ut degen och låt ligga en stund i rumsvärme. Förvärm ugnen på 200°C.
- Forma: Rulla degen till en korv. Skär i antal kakor och rulla till bollar (40-45 g/st). Lägg glest på plåt med bakplåtspapper. Platta ut dem till runda kakor ā 6 centimeter. Kan också rullas till tjock korv 6-7 cm, skäras i skivor ā 1,5 cm och läggas på plåten.
- Grädda till fin färg i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler. Kakorna är godast nybakade, lätt mjuksega anses det.
- Förvara i burk med lock. Lägg med en skiva okryddat bröd för att ge kakorna rätt konsistens. Med tiden hårdnar de till porösa kakor som kan brytas i bitar.
Kockens kommentar
Pepparkakorna passar som tilltugg till eller att smulas i filmjölktallrik. Används också som frukostbröd eller som mellanmål med smör, ost och honung eller andra pålägg.Skånska pepparkakor har sitt ursprung från tyska pepparkakor benämnda Lebkuchen (se dito recept). Läs mer > Om pepparkakor.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk