Skånska pepparkakor, frukostpepparkaka, lunchpepparkaka
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal stora pepparkakor: 30

 

Kockskolan:

 

Om pepparkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Skånska pepparkakor, frukostpepparkaka, lunchpepparkaka

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 374

Kcal / portion: 154

GBR (GI) / port: 7

Recept: 4618 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 10%

Kolhydrater: 65%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 41 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om pepparkakor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 24 tim )

  1. Deg: Blanda matfett med kryddor i en bunke.
  2. Koka upp sirap och socker. Häll det i bunken och rör om.
  3. Vispa ihop ägg med grädde, mjölk eller filmjölk. Rör ner det i smeten. Låt kalla, men rör om några gånger.
  4. Blanda bikarbonat och bakpulver med lite av mjölet. Rör ner det i smeten. Arbeta in resten av mjölet till jämn deg. Låt vila i kylskåpet i minst ett dygn inlindad i plastfolie.
  5. Dag 2: Ta ut degen och låt ligga en stund i rumsvärme. Förvärm ugnen på 200°C.
  6. Forma: Rulla degen till en korv. Skär i antal kakor och rulla till bollar (40-45 g/st). Lägg glest på plåt med bakplåtspapper. Platta ut dem till runda kakor ā 6 centimeter. Kan också rullas till tjock korv 6-7 cm, skäras i skivor ā 1,5 cm och läggas på plåten. 
  7. Grädda till fin färg i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler. Kakorna är godast nybakade, lätt mjuksega anses det.
  8. Förvara i burk med lock. Lägg med en skiva okryddat bröd för att ge kakorna rätt konsistens. Med tiden hårdnar de till porösa kakor som kan brytas i bitar.

Kockens kommentar

Pepparkakorna passar som tilltugg till eller att smulas i filmjölktallrik. Används också som frukostbröd eller som mellanmål med smör, ost och honung eller andra pålägg.

Skånska pepparkakor har sitt ursprung från tyska pepparkakor benämnda Lebkuchen (se dito recept). Läs mer > Om pepparkakor.

Alternativ

Lebkuchen

Vanliga pepparkakor

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem