Skånska pepparkakor, frukostpepparkaka, lunchpepparkaka
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 374
            Kcal / portion: 154
            GBR (GI) / port: 7
Recept: 4618 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 10%
Kolhydrater: 65%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim + 24 tim )
- Deg: Blanda matfett med kryddor i en bunke.
 - Koka upp sirap och socker. Häll det i bunken och rör om.
 - Vispa ihop ägg med grädde, mjölk eller filmjölk. Rör ner det i smeten. Låt kalla, men rör om några gånger.
 - Blanda bikarbonat och bakpulver med lite av mjölet. Rör ner det i smeten. Arbeta in resten av mjölet till jämn deg. Låt vila i kylskåpet i minst ett dygn inlindad i plastfolie.
 - Dag 2: Ta ut degen och låt ligga en stund i rumsvärme. Förvärm ugnen på 200°C.
 - Forma: Rulla degen till en korv. Skär i antal kakor och rulla till bollar (40-45 g/st). Lägg glest på plåt med bakplåtspapper. Platta ut dem till runda kakor ā 6 centimeter. Kan också rullas till tjock korv 6-7 cm, skäras i skivor ā 1,5 cm och läggas på plåten.
 - Grädda till fin färg i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler. Kakorna är godast nybakade, lätt mjuksega anses det.
 - Förvara i burk med lock. Lägg med en skiva okryddat bröd för att ge kakorna rätt konsistens. Med tiden hårdnar de till porösa kakor som kan brytas i bitar.
 
Kockens kommentar
Pepparkakorna passar som tilltugg till eller att smulas i filmjölktallrik. Används också som frukostbröd eller som mellanmål med smör, ost och honung eller andra pålägg.Skånska pepparkakor har sitt ursprung från tyska pepparkakor benämnda Lebkuchen (se dito recept). Läs mer > Om pepparkakor.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk