Pizza calzone, inbakad byxpizza
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal stora pizza: 4

Så lagas pizza >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Om inbakning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Pizza calzone, inbakad byxpizza

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 235

Kcal / portion: 1033

GBR (GI) / port: 23

Recept: 4134 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 12%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 440 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så lagas pizza > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Om inbakning > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 1 tim )

Se film, klicka på "Sallys Welt" under bilden ovan. Denna pizza är tillagad på samma sätt som "Svensk pizzadeg", men kan likaväl tillagas på italiensk kalljäst eller varmjäst deg. Se respektive recept via länkar nedan. Fyllningen i filmreceptet består av grönsaker, vilket är en variant av klassisk calzone som beskrivs nedan.
 

  1. Deg: Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Blanda mjöl, salt och socker i en stor bunke. Blanda med jäst och vatten lite i taget. Tillsätt olja. Riv (knåda) degen elastisk (10-15 minuter för hand, läs mer > Så knådas, rivs deg). Dela i antal pizzor och rundriv till mjuka bollar. Fetta in ytan med olja. Låt vila övertäckt med fuktad duk i cirka 1 timme på varm plats, till exempel i kall ugn med lampan tänd.
  2. Tillbehör: Förbered pizzasallad om sådan önskas. Se recept via länk nedan.
  3. Tomatsås: Det finns färdig tomat-/pizzasås att köpa i butik, eller så tillreder man egen tomatsås (se recept via länk nedan).
  4. Förvärm ugn i god tid (minst 30 minuter) på 250°C+, inklusive ugnsplåt eller pizzaplåt, pizzasten om sådan finns.
  5. Forma: Baka 1 pizza i taget. Färdig degboll plattas ut och kavlas till stora rundlar, större än normalt, eller med händerna på italienskt vis (se filmen, läs mer > Så lagas pizza). Om pizzaspade saknad lägg degplattan på bakplåtspapper.
  6. Fyllning: Grovstrimla mozzarella, och salami. Smeta ut ricotta på halva pizzan, men inte ända ut till kanten. Lägg på mozzarella och salami. Gärna också lite basilika. Lägg den andra deghalvan över fyllningen, tryck och nyp till degkanten väl så att den blir tät.
  7. Garnera med tomatsås och  riven parmesan. Vrid över peppar från kvarn. Strimla över lite matolja.
  8. Grädda i het ugn 15-20 minuter tills deghöljet fått krispig skorpa. Servera.

Kockens kommentar

En calzone kan fyllas med lite av varje. Klassisk fyllning är ricotta, mozzarella eller provolone (se respektive ost), salami eller skinka och garnerad med tomatsås och riven ost. En variant av calzone är pizza vesuvio (se dito recept).

Byxpizza: Calzone sägs ofta betyda strumpa (it. calza = strumpa, calzino = kort strumpa), men betyder egentligen "byxa" - byxpizza alltså. Bakgrunden är att man i Neapel på 1700-talet gick runt (i byxor) på gatorna och sålde dessa pizzor som var enklare att transportera än platta pizzor. Därav namnet.

Alternativ

Pizzasallad

Italiensk tomatsås

Svensk pizzadeg

Italiensk kalljäst deg

Italiensk varmjäst deg

Pizza vesuvio

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem