
Pizzasallad, syrlig vitkålssallad
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 103

Kcal / portion: 121

GBR (GI) / port: 1
Recept: 483 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 9%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (10 min )
- Strimla vitkålen, t.ex. med en osthyvel. Stöt den gärna med mortelstöt så blir kålen saftigare.
- Blanda marinad av olja, vinäger, salt och nymald svartpeppar. Smaka av. Vänd ner vitkålen. Krama gärna salladen med handen några gånger.
- Ställ salladen kallt i minst 2 timmar, gärna över natt eller längre.
Kockens kommentar
En enklare variant är att använda färdig surkål. Läs mer > Om pizza.
Historia: Att servera syrlig vitkål till pizza är typiskt svenskt och inte speciellt italienskt. Bakgrunden är att krögaren Giuseppe "Peppino", som öppnade den första pizzerian i Sverige på Gustav Adolfs Torg i Stockholm, ville bjuda gästerna på en sallad medan de väntade på att nymodigheten skulle baka klart. Han kom då att tänka på den vitkålssallad han som barn i Norditalien vid namn kupus salata, vilket i sak är detsamma som "pizzasallad". Läs mer > Om pizza.
Kupus salata (kroatiska = kålsallad): Att surgöra kål gjorde man redan på medeltiden. Särskilt populärt i tyskspråkiga länder, Östeuropa och även Frankrike. Däremot inte särskilt i Italien och därmed sällan serverad till pizza. Läs mer > Om surkål.
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
- (Salladsförrätter >)
- (Salladssås, dressing >)
- Salsasallader ¤
- Kål- och råkostsallader ¤
- Kokta grönsaker
- Kokta rotfrukter
- Grön mousse, puré, paté
- Stuvat grönt
- Grönt i ugn
- Stekt, wokad grönt
- Grillat grönt
- Friterat grönt
- (Röror till mat & smörgås >)
- (Inlagt- & marinerat >)
- (Geléer & fruktinläggn. >)