
Pizza Margherita, en italiensk klassiker
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 270

Kcal / portion: 842

GBR (GI) / port: 32
Recept: 3368 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 12%
Kolhydrater: 30%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om pizza > Äts ej
Så lagas pizza > Äts ej
Om tomatsåser > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 12 tim )
Se film, klicka på "Vencenzo" under bilden ovan.
- Tillred deg: Denna pizza är tillagad på kalljäst deg dagen före (tillagning 30 minuter + jästid 12 tim). Kan också tillagas på Italiensk varmjäst pizzadeg (½+2 tim), eller Svensk pizzadeg (45 min+1 tim). Se recept via länkar nedan.
- Tillbehör: Förbered pizzasallad om sådan önskas. Se recept via länk nedan.
- Förvärm ugn i god tid 250°C+, inklusive ugnsplåt eller pizzaplåt/pizzasten om sådan finns.
- Tomatsås: Det finns färdig tomat-/pizzasås att köpa i butik, eller så tillreder man egen tomatsås (se recept via länk nedan).
- Forma: Färdig degboll kavlas till rundlar, eller på italienskt vis: Färdig degboll plattas ut till en centimetertjock platta på mjölat bakbord. Därefter trycks degen ut med fingrarna, från mitten eller utifrån, vilket avlägsnar gasbildning. Bearbeta inte 1- 1½ centimeter av kanten. Detta samtidigt som degen vrids runt i cirkelrörelse så att den gradvis tunnas ut och plattan utvidgas. Degplattan kan även vändas i luften som pizzabagaren ett antal gånger tills lagom stor. På detta sätt får man en ojäst tunn botten som är ganska fast och en degkant som sväller upp när den bakas (se film på recept > Pizza Margherita). Om pizzaspade saknad lägg degplattan på bakplåtspapper.
- Fyllning: Skär mozzarella i grova strimlor. Häll ett par matskedar tomatsås på pizzan och jämna ut i cirklar med baksidan av skeden. Lämna en ytterkant på någon centimeter fri från sås. Lägg på mozzarella. I filmen även lite riven hårdost. Garnera med basilikablad eller gör detta på färdiggräddad pizza. Krydda med oregano om så önskas. Ringla lite matolja över.
- Grädda i ugn 10-15 minuter tills pizzan fått fin färg och kanten blivit knaprig. Servera pizzan rykande varm.