Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 342

Kcal / portion: 43

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1282 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 16%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om kex och rån > Äts ej
Så knådas, rivs deg > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 1 tim )
Se film, klicka på "Tiffin Box" under bilden ovan.
- Blanda jäst med ljummet vatten.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt matolja eller avsvalnat smält smör och jästvattnet. Blanda till en deg.
- Riv (knåda) degen väl till en smidig, jämn deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Dela mitt av och rundriv till bollar. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
- Förvärm ugnen till 180°C.
- Kavla: Arbeta med en boll i taget (= 1 ugnsplåt). Knåda degen någon minut för att trycka ut gaserna. Kavla sedan ut degen till en tunn platta. Stansa ut ringar eller skär i fyrkanter cirka 4 cm breda. Gör små hål med en tändsticka.
- Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö salt över.
- Grädda i ugn 10-12 minuter tills de fått fin färg. Ta ut och låt kallna på galler eller handduk.
- Förvaras i burk med lock.
Kockens kommentar
Kex är som regel en liten torr fyrkantig, rektangulär, eller rund och salt kaka av vete- eller havredeg med eller utan jäst eller bakpulver. Kex tillverkades först i England och därifrån kommer fortfarande de flesta kexsorterna. Läs mer > Om kex och rån.Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk