Saltines (soda crackers) - amerikanska enkla kex
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dubbelkex: 16

Om kex och rån >

 

 

Så knådas, rivs deg >

 

 

Degsporre >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Saltines (soda crackers) - amerikanska enkla kex

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 351

Kcal / portion: 105

GBR (GI) / port: 5

Recept: 1674 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 20%

Kolhydrater: 38%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 30 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om kex och rån > Äts ej

Så knådas, rivs deg > Äts ej

Degsporre > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 2 tim )

Se film, klicka på "GalloZafferano" under bilden ovan.

  1. Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Lös upp saltet i resten av vattnet.
  2. Deg: Häll mjöl i en bunke. Tillsätt olja och blanda lätt med ena handen. Tillsätt saltvattnet och blanda väl till en ganska fast deg.
  3. Riv (knåda) degen ordentligt till en smidig, slät deg (läs mer > Så knådas, rivs deg). Lägg i skål och plasta över. Låt jäsa till dubbel storlek i ett par timmar.
  4. Förvärm ugnen på 200°C.
  5. Kavla: Knåda degen någon minut för att trycka ut gasbildning i degen. Kalva ut degen tunt (2-3 mm) till en stor rektangel 36 cm lång och 24 cm bred (i filmen används en pastamaskin).
  6. Forma enligt regelboken: Mät ut rektanglar 6x12 cm (16 st). Skär i längdriktningen med rak degsporre och tvärs med tandad degsporre. Picka en rad hål med gaffel mitt på varje rektangel så att två kvadrater bildas (brytlinje när gräddad). Picka med en tändsticka 5 hål i varje fyrkant som på en tärning. Lägg över på ugnsplåt med bakplåtspapper (8 dubbelkex per plåt).
  7. Grädda: Pensla bröden med vatten och olja. Strö över salt eller andra kryddor om så önskas. Sätt in i ugnen i 10-12 minuter tills de blivit ljusbruna.
  8. Servera: Ta ut och låt svalna. Serveras dubbla eller brutna i två delar. Passar som snacks med eller utan pålägg och till soppa.

Kockens kommentar

Namnet "soda" för att kexen innehåller lite "baking soda" (bakpulver). Soda crackers omtalas i boken "The young housekeeper" av Alcott år 1898 när bakpulver var en ganska ny företeelse (läs mer, klicka på ingrediens Bakpulver). Saltine är ett varumärke för detta kex. Läs mer > Om kex och rån.

Alternativ

Salta kex

Cheese crackers

Sesam- och chilikex

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem