
Butterscotch sauce, hemlagad ljus kolasås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 374

Kcal / portion: 398

GBR (GI) / port: 9
Recept: 1992 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 24%
Kolhydrater: 38%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "CookingShooking" under bilden.
- Förbered: Ta ut smör och grädde ur kylen och låt det bli rumsvarmt. Såsen är känslig för kyla.
- Socker: Häll sockret i en kastrull över medelvärme. Det tar en stund innan sockret börjar smälta, cirka 10 minuter. Rör om med träslev eller visp hela tiden så att inte sockret fastnar i botten. Smeten skall inte heller fasta på kastrullkanten, sänk i så fall värmen. Bränt socker ger bitter smak. Efter ett tag börjar sockret klumpa sig, därefter bli rinnig och anta fin gyllenbrun färg.
- Smör: lite i taget. Fortsätt vispa tills smöret löst upp. Fortsätt så med resten av smöret. Vispa runt till en jämn smet. Tillsätt vanilj om så önskas.
- Mjölk/grädde: Blanda mjölk med grädde och tillsätt detta lite i taget. Vispa ut. Koka såsen tills den fått en lätt seg konsistens som påminner om sirap. Glöm inte att vispa runt.
- Butterscotch passar utmärkt till glass och andra desserter. Serveras helst ljummen. Såsen kan sparas länge i en burk med lock.