Butterscotch sauce, hemlagad ljus kolasås
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 5

Kockskolan:

 

Om kolasås >

 

 

Karamellisering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Butterscotch sauce, hemlagad ljus kolasås

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 374

Kcal / portion: 398

GBR (GI) / port: 9

Recept: 1992 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 24%

Kolhydrater: 38%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 106 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om kolasås > Äts ej

Karamellisering > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "CookingShooking" under bilden.

  1. Förbered: Ta ut smör och grädde ur kylen och låt det bli rumsvarmt. Såsen är känslig för kyla. 
  2. Socker: Häll sockret i en kastrull över medelvärme. Det tar en stund innan sockret börjar smälta, cirka 10 minuter. Rör om med träslev eller visp hela tiden så att inte sockret fastnar i botten. Smeten skall inte heller fasta på kastrullkanten, sänk i så fall värmen. Bränt socker ger bitter smak. Efter ett tag börjar sockret klumpa sig, därefter bli rinnig och anta fin gyllenbrun färg.
  3. Smör: lite i taget. Fortsätt vispa tills smöret löst upp. Fortsätt så med resten av smöret. Vispa runt till en jämn smet. Tillsätt vanilj om så önskas.
  4. Mjölk/grädde: Blanda mjölk med grädde och tillsätt detta lite i taget. Vispa ut. Koka såsen tills den fått en lätt seg konsistens som påminner om sirap. Glöm inte att vispa runt. 
  5. Butterscotch passar utmärkt till glass och andra desserter. Serveras helst ljummen. Såsen kan sparas länge i en burk med lock.

Kockens kommentar

Butterscotch tillagas traditionellt av råsocker och ursprungligen av melass (läs mer > Om kolasås). I filmen används vitsocker vilket ger ljusare sås (bilden ovan). När socker smälter och antar brun färg utvecklas arom och smak. Sockret karamelliseras. Läs mer > Karamellisering.

Alternativ

Karamellsås, kolasås

Kolasås gjord på sirap

Skarp chokladsås

Söt chokladsås

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem