
Klassisk rösti på kokt potatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 248

GBR (GI) / port: 17
Recept: 992 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 6%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så råsteks potatis > Äts ej
Om råstekning > Äts ej
Såtös > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 10 tim )
Klassisk rösti tillagas på kokt potatis. Dagens recept anrättas dock oftast på råriven potatis på samma sätt som rårakor. Se recept via länk nedan. Se film, klicka på Roger Warna under bilden.
- Förbered: Koka potatis al dente, skall vara fast. Skala och låt kallna, helst över natt.
- Riv potatisen. Om så önskas kan riven lök och/eller fintärnad stekfläsk eller bacon ingå.
- Stek: Hetta upp rikligt med smör i stekpanna på medelhög värme. Akta så att massan inte svartbränns. Tillsätt en handfull potatis och jämna ut i pannan. Vänd potatisen några gånger med stekspade. Jämna till kanten till en rund kaka. Platta till försiktigt. Se filmen.
- Låt steka en stund, varefter kakan skakas lätt i panna. Lossa med stekspade om den fastnat i botten. Tillsätt gärna extra smör runt kanten.
- Vänd: När kakan blivit fast och gyllenbrun i botten efter cirka 5 minuter, vänds den antingen med ett kast i luften (kräver såtöspanna och vana), alternativt med hjälp av ett lock eller tallrik. Låt steka klart i några minuter tills även undersidan blivit gyllenbrun. Låt glida av på tallrik. Stek nästa omgång.
- Servera: Rösti brukar serveras varm som tillbehör till annan mat skuren i trekanter. Vanligt också som frukostmat med till exempel ett stekt ägg.