
Rösti, schweizisk råraka med råriven potatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 143

Kcal / portion: 180

GBR (GI) / port: 14
Recept: 721 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 5%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (35 min )
- Skala och grovriv potatis. Skölj inte av potatisen. Överskottstärkelse fungerar som bindemedel.
- Pressa ut vätska och häll av. Blanda in hackad lök, bacon, eller riven ost om så önskas.
- Hetta upp matfett i stekpanna. När smöret slutat fräsa, lägg i en stor skopa potatishack i pannan och platta ut till en kaka cirka 1/2-1 cm tjock.
- Stek potatisen 5-10 minuter på var sida tills gyllenbrun och knaprig. Skaka pannan eller lätta på kakan med stekspade så att den är loss från pannan. Tillsätt mer smör och sänk värmen vid behov. Kakan får inte bli svartbränd. Man kan vända kakan med hjälp av en tallriks som läggs över stekpannan. Salta på den nystekta yta. Stek nästa röstikaka.
- Servera röstin som tillbehör till mat uppskuren i trekanter.
Kockens kommentar
Rösti är ursprungligen en schweizisk rätt, en variant av råraka men tjockare (~1 cm). Dagens rösti vanligen av råriven potatis, men ursprungligen tillredd av lättkokt potatis som rivs när den kallnat (se recept Klassisk rösti via länk nedan).
Tillreds av kokt oskalad potatis (Gschwellti) som rivs. Kan också bestå av en blandning riven kokt och rå potatis. Rösti steks gyllenbrun och serveras ofta skurna i trekanter som tillbehör till mat. Läs mer > Om potatispannkakor.
Näringsberäkning: En tjock rösti viktminskar med cirka 30% på grund av vattenförlust. Fettupptaget är cirka 4% av ostekt kokt potatis. Läs mer > Om potatis.