
Hochepot, Hodge-podge, hotchpotch, klassisk köttgryta med lite av varje
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 117

Kcal / portion: 548

GBR (GI) / port: 2
Recept: 4382 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 5%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så skummar man > Äts ej
Så lagas bladkål > Äts ej
Om engelsk kokkonst > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 3 tim )
- Kött: Skär kött i stora bitar och skölj det i vatten blandat med ättika. Lägg i gryta inklusive korv och täck med kallt vatten. Låt koka upp och skumma av flera gånger.
- Tillsätt grovt salt, enbär och peppar. Låt sjuda under lock i 2 timmar.
- Grönsaker: Tvätta och skala rot- och grönsaker. Stick in kryddnejlika i löken. Tillsätt kryddor och grönsaker utom potatis. Fortsätt sjuda i 1 timme till. Skala och tillsätt potatis efter 30 minuter.
- Servera: Ta ur köttet och skär i mindre bitar. Lägg på stort serveringsfat. Presentera grönsakerna runt omkring. Servera den varma buljongen separat.
Kockens kommentar
Hochepot = "en salig (förvirrad) blandning av olika saker". Det är en klassisk medeltida rätt från Flandern och nordvästra Frankrike. Det var ursprungligen en köttgryta med kålrot och kastanjer tillagade i lergryta. Numera en gryta på oxsvans, lammbog, stekfläsk, samt olika rot- och grönsaker. Grisfötter, svinöron och annat kött kan ingå. Ibland bara oxsvans. Flamländsk hochepot skall inte förväxlas med holländsk "hutspot" som är mos av potatis, morötter och lök.England = Hodge-podge, hotchpotch, företrädesvis med lammkött. Se recept > Skotsk lammsoppa.
Receptet uppdaterat 2020
Alternativ
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv