Hochepot, Hodge-podge, hotchpotch, klassisk köttgryta med lite av varje
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 117
            Kcal / portion: 548
            GBR (GI) / port: 2
Recept: 4382 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 5%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så skummar man > Äts ej
Så lagas bladkål > Äts ej
Om engelsk kokkonst > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 3 tim )
- Kött: Skär kött i stora bitar och skölj det i vatten blandat med ättika. Lägg i gryta inklusive korv och täck med kallt vatten. Låt koka upp och skumma av flera gånger.
 - Tillsätt grovt salt, enbär och peppar. Låt sjuda under lock i 2 timmar.
 - Grönsaker: Tvätta och skala rot- och grönsaker. Stick in kryddnejlika i löken. Tillsätt kryddor och grönsaker utom potatis. Fortsätt sjuda i 1 timme till. Skala och tillsätt potatis efter 30 minuter.
 - Servera: Ta ur köttet och skär i mindre bitar. Lägg på stort serveringsfat. Presentera grönsakerna runt omkring. Servera den varma buljongen separat.
 
Kockens kommentar
Hochepot = "en salig (förvirrad) blandning av olika saker". Det är en klassisk medeltida rätt från Flandern och nordvästra Frankrike. Det var ursprungligen en köttgryta med kålrot och kastanjer tillagade i lergryta. Numera en gryta på oxsvans, lammbog, stekfläsk, samt olika rot- och grönsaker. Grisfötter, svinöron och annat kött kan ingå. Ibland bara oxsvans. Flamländsk hochepot skall inte förväxlas med holländsk "hutspot" som är mos av potatis, morötter och lök.England = Hodge-podge, hotchpotch, företrädesvis med lammkött. Se recept > Skotsk lammsoppa.
Receptet uppdaterat 2020
Alternativ
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
 - Fläskstek, karréstek
 - Kokt, bräserad fläskfilé
 - Pannstekt, wokad fläskfilé
 - Fläskfile i ugn
 - Fläskkotlett, karrékotlett
 - Kassler
 - Revbensspjäll i ugn eller kokta
 - Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
 - Fläsklägg
 - Stekt fläskkött
 - Grillat skivat fläskkött, korv
 - Grillat fläskkött i bit
 - Rökt fläskkött
 - Kokt korv, korvgryta
 - Pannstekt korv
 - Ugnstekt korv
 - Hemmagjord stoppad korv