
Rusk, söta finskorpor på engelskt vis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 394

Kcal / portion: 129

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2071 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 19%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (2 tim )
Se film, klicka på "Food Fusion" under bilden.
- Sätt ugnen på 180°C.
- Smet: Blanda rumsvarmt smör väl med florsocker i en stor bunke. Blanda ner ett ägg i taget. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt detta lite i taget under omrörning till en jämn smet. I filmen tillsätts även lite gul färg. Smeten skall vara kladdig liknande en sockerkakssmet vilket det i stort sett är.
- Smöra en ugnssäker form och lägg i bakplåtspapper längsmed och över sidokanterna. Häll över smeten i formen. Dunka plåten i bordet ett par gånger så att smeten sätter sig.
- Grädda: Sätt in formen i ugnen i 30 minuter.
- Ta ut formen och lyft ur brödet. Låt vila i tjugo minuter. Skär bakverket i skivor. Lägg ner bitarna på plåt med bakplåtspapper.
- Torka: Sätt tillbaka i ugn 180°C i 20 minuter. Ta ut plåten och vänd bitarna. Sätt in i ugnen i ytterligare 20 minuter.
- Ta ut och låt skorporna kallna.
Kockens kommentar
Endast Sverige svenska skorpor har, andra länders skorpor är annorlunda. De halvovala skorpor som vi är bekanta med i Sverige är en nordisk företeelse. I andra länder är man mer bekant med skivat sötat vetebröd som dubbelrostats, det vill säga först bakats och sedan torkats i ugn. Läs mer > Om skorpor.Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk