
Asiatiska ångkokta knivmusslor (förrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 98

Kcal / portion: 124

GBR (GI) / port: 0
Recept: 496 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 5%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (40 min )
Se film, klicka på "meatmen" under bilden.
- Förbered: Kontrollera att musslorna är väl sköljda och fräscha. Se > Om knivmusslor. Skär upp musslorna längs skalet, vik upp och skär ut musselköttet. Skär bort eventuell mörk tarmkanal. Lägg tillbaka köttet i skalen. Förbered ångkokare och koka upp vatten.
- Tillbehör: Skär upp chilifrukt, ta bort kärnor och vitt fruktkött. Skär i små tärningar. Grovskär koriander. Skala hel vitlök (~10 klyftor) och fintärna. Blötlägg risnudlar.
- Hetta upp matolja i en kastrull och stek vitlöken tills den fått gyllenbrun färg. Sila av och låt torka på hushållspapper.
- Sås: Blanda i en skål soja, (ris-)vin, sesamolja, peppar, socker och buljong.
- Lägg risnudlar ovanpå musselköttet. Skeda på sås och strö över vitlök. Lägg över i ångkokare.
- Ångkoka: Låt ångkoka under lock tills köttet blivit fast och vitnat. Det tar närmare 4 minuter. Kokas musslorna i vatten tar det cirka 1,5 minut. Överkokta musslor blir sega.
- Ta ur, garnera med koriander och servera.
Kockens kommentar
I filmen används shaoxing wine vilket är ett kinesiskt matlagningsvin bryggt på ris. Eftersom den är alkoholhaltig får den bara säljas av Systembolaget. Kan förekomma där, men bara i vissa butiker. Alternativt används mirin, sherry, vitt vin eller matlagningsvin.Ångkoka: Det finns speciella ångkokare och i Asien används sådan tillverkad av bambu (läs mer > Ångkokare). Ångkokning ger skonsammare tillagning än kokt i vatten.
Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)