Asiatiska ångkokta knivmusslor (förrätt)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kockskolan:

 

Ångkokare >

 

 

Om knivmusslor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Asiatiska ångkokta knivmusslor (förrätt)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 98

Kcal / portion: 124

GBR (GI) / port: 0

Recept: 496 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 5%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 127 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Ångkokare > Äts ej

Om knivmusslor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (40 min )

Se film, klicka på "meatmen" under bilden.

  1. Förbered: Kontrollera att musslorna är väl sköljda och fräscha. Se > Om knivmusslor. Skär upp musslorna längs skalet, vik upp och skär ut musselköttet. Skär bort eventuell mörk tarmkanal. Lägg tillbaka köttet i skalen. Förbered ångkokare och koka upp vatten.
  2. Tillbehör: Skär upp chilifrukt, ta bort kärnor och vitt fruktkött. Skär i små tärningar. Grovskär koriander. Skala hel vitlök (~10 klyftor) och fintärna. Blötlägg risnudlar.
  3. Hetta upp matolja i en kastrull och stek vitlöken tills den fått gyllenbrun färg. Sila av och låt torka på hushållspapper.
  4. Sås: Blanda i en skål soja, (ris-)vin, sesamolja, peppar, socker och buljong.
  5. Lägg risnudlar ovanpå musselköttet. Skeda på sås och strö över vitlök. Lägg över i ångkokare.
  6. Ångkoka: Låt ångkoka under lock tills köttet blivit fast och vitnat. Det tar närmare 4 minuter. Kokas musslorna i vatten tar det cirka 1,5 minut. Överkokta musslor blir sega.
  7. Ta ur, garnera med koriander och servera.

Kockens kommentar

I filmen används shaoxing wine vilket är ett kinesiskt matlagningsvin bryggt på ris. Eftersom den är alkoholhaltig får den bara säljas av Systembolaget. Kan förekomma där, men bara i vissa butiker. Alternativt används mirin, sherry, vitt vin eller matlagningsvin.

Ångkoka: Det finns speciella ångkokare och i Asien används sådan tillverkad av bambu (läs mer > Ångkokare). Ångkokning ger skonsammare tillagning än kokt i vatten.

Alternativ

Grillade knivmusslor

Vitlöksstekta knivmusslor

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem