
Majstortilla utan mexikanskt majsmjöl
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 151

Kcal / portion: 91

GBR (GI) / port: 3
Recept: 730 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 3%
Kolhydrater: 24%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om tacos, tortillas > Äts ej
Så bakas tortillas > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
Se film mexikansk tortilla, klicka "Jauja" under bilden.
- Deg: Blanda mjöl, stärkelse och salt i en bunke.
- Tillsätt äggvitor och vatten, vispa till en jämn smet. Låt vila cirka 10 minuter.
- Grädda: Värm en stekpanna med lite olja. Häll i cirka Ŋ dl smet, forma till ett tunt bröd genom att vicka pannan och eventuellt dra ut smeten lite med stekspaden. Stek på hög värme ett par minuter tills ytan är torr, vänd och stek andra sidan.
- Lägg färdiga bröd efter hand som de steks på en tallrik under en handduk så håller de sig varma. kan förvaras några dagar i plastpåse för att bevara mjukhet.
Kockens kommentar
Mexikansk tortilla tillagas endast av majsmjöl, vatten och lite salt. Mexikanskt majsmjöl (masa harina de maíz = "majsmjölmassa") är dock annorlunda än det som vanligen finns i svenska butiker. Sådant mjöl är fiber och stärkelserikt. Vanligt majsmjöl fungerar inte bra till tortillas av denna anledning, degen håller inte samman utan blir till en kletig gegga när man steker det som plättar. För att motverka detta brukar man tillsätta husk (se dito) eller stärkelsemjöl, lämpligtvis majsstärkelse.Mexikansk tortilladeg: 6 dl mexikansk tortillamjöl blandas med 4,5 dl varmt vatten och 1 tsk till en homogen mjuk sammanhängande deg som inte kladdar. Degen vilas övertäckt i 10-20 minuter.