Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 291

Kcal / portion: 177

GBR (GI) / port: 15
Recept: 1413 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 7%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så bakas ojäst bröd > Äts ej
Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej
Om tacos, tortillas > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning
Se film, klicka på "Hilah Cooking" under bilden. Receptet är utförligt beskrivet, vilket kan förefalla jobbigt, men egentligen är det lätt att laga tortillas.- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
- Vätska: Vanligtvis används vatten, ibland mjölk. Vatten ger frasig skorpa, mjölk ger fylligare bröd med mjukare skorpa. Vätskan bör vara ljummen. I filmen används mjölk.
- Matfett: Vanligtvis används matolja, ibland rumsvarmt eller smält smör.
- Deg: Tillsätt matolja och vatten i bunken. Blanda om väl. Degen skall släppa från kanterna men inte vara styv. Tillsätt mer vatten om den är för hård och mjöl om den är för lös.
- Knåda degen på mjölat bakbord några minuter tills smidig. Tryck ut med handflatan, vik ihop och tryck till igen 5-6 gånger. Knåda i maskin cirka 5 minuter. Degen skall vara mjuk utan att kladda.
- Vila: Låt degen vila övertäckt i kylskåp i 30 minter upp till 24 timmar.
- Forma: Dela degen i jämnstora bitar (50-80g/st). Rulla till bollar stora som golfbollar eller lite större. De får gärna vila ytterligare 10 minuter under duk men det är inte nödvändigt.
- Kavla ut bullarna till platta runda plättar ett par millimeter tjocka. De skall få plats i en stekpanna. Kavla med lätt hand, tar man i för mycket fastnar degen i bordet. Kavla, vrid, kavla, vänd, kavla till fin form.
- Stek: Hetta upp en stekpanna på medelhög till hög värme. Stek plättarna i torr värme tills degen puffar upp inom en minut eller så. Vänd och stek i ytterligare cirka halvminuten. Stick hål på stora bubblor. Steker man för länge blir de hårda och brända. De skall vara mjuka när stekt med några bruna fläckar.
- Förvara bröden inpackad i lätt fuktad handduk.
Kockens kommentar
Vetetortilla är lite lenare, brödigare och mjukare än majstortilla och används framför allt då det behövs större bröd, som till enchiladas och burritos.Glutenfria tortillas 6 st: 4 äggvitor, 3 dl majsmjöl, 1 dl majsstärkelse, 3-4 dl vatten, 1,5 tsk salt och matfett till stekning. Vispa äggvita med övriga ingredienser. Låt vila 20 minuter. Stek cirka en ½ deciliter åt gången i panna med matfett.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Vattenhalten i färdig tortilla brukar vara runt 35%. Reduktionen påverkar portionsvikt och näringsvärdena väsentligt (vikt%). Per tortilla har cirka 1,6 centiliter vatten dunstat bort i värmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.