
Hemlagad mexikansk majsmassa till tortillas
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 77

Kcal / portion: 594

GBR (GI) / port: 34
Recept: 594 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 1%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Matkvarn > Äts ej
Så bakas tortillas > Äts ej
Om tacos, tortillas > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 12 tim )
Se film, klicka på "Steve" under bilden ovan.
- Ingredienser: Majsen kan vara färsk eller torkad. I Mexiko används som regel vit majs, men gul går också bra. Släkt kalk, klicka på ingrediensen för information. Obs! Släkt kalk har farligt brännande effekt på hud, ögon och lungor. Ta inte i pulvret och undvik att andas in damm och kokångor. Läs mer, klicka på ingrediensen.
- Koka: Häll majskornen i en kastrull med tredubbla mängden vatten. Tillsätt släkt kalk. Skölj sedan av mängdmåttet. Koka upp och låt småkoka i 10 minuter. Ta av från plattan, lägg på lock och låt vila i 8-12 timmar.
- Skala: Häll bort kokspadet. Lägg tillbaka majsen, fyll på vatten och gnugga dem med händerna för att bli av med skal. Häll bort vattnet med skal som flyter på ytan. Gör detta några gånger i nytt vatten. Om lite skal finns kvar gör inte så mycket.
- Mal: Finmal kornen i en köttkvarn med finaste hålskiva. Kan också mixas i matberedare. Smeten skall vara halvfast, så tillsätt lite vatten om den är för torr. Resultatet skall kunna formas till en mjuk sammanhängande klump som inte klibbar. Grövre malning med en hel del skal kvar, ger en tortilla liknade rårakor.
- Tortillas: En sats majsmassa räcker till 12 normalstora tortillas ā 20 centimeter breda. Se recept via länk nedan.