
Ugnslagad hel fläskkarré
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 171

Kcal / portion: 276

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3317 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 18%
Fett: 11%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min + 4 tim )
Se film, klicka på "Cooking" under bilden. Det brända på bilden är den yoghurtpanering som används i receptet. Se fler filmer > Så ugnslagas fläskkarré.
- Skölj och torka av köttet. Låt rumstemperera i en timme eller mer.
- Kryddning: Salta väl. I övrigt använd kryddor enligt eget önskemål. I filmen används en kryddig yoghurtblandning.
- Bryna: Kött som steks i låg värme eller som täcks med aluminiumfolie kan med fördel brynas. Brynt och tillagad i hög värme utan att täcka över, riskerar att få för bränd yta.
- Form: Lägg köttet på galler med plåt under, eller i ugnsform med galler (se > Ugnsformar). Alternativt på en bädd av lök och rotfrukter badande i vatten eller buljong, som bör täckas för att inte koka torrt.
- Täcka: Kött och plåt med vatten kan täckas med aluminiumfolie, vilket gör att köttet skonsamt kokas snarare än steks. Se film på > Så lagas fläskstek. Lämpligen tas folien bort mot slutet
- Stek i ugn till kärntemperatur 80-85°C+.
- Tillagningstid för 2 kilo stek cirka:
- I ugn 125°C 4-5 timmar.
- I ugn 150°C 3,5-4 timmar.
- I ugn 175°C 3 timmar.
Vikt 1 kg cirka halva tiden. - Tillbehör: Varma katrinplommon och äppelklyftor är klassiskt tillbehör, gärna instoppat i köttet (se recept > Plommonspäckad fläskkarré). Alternativt tillreder man en katrin- och/eller äppelcidersås.
Kockens kommentar
Fläskkarré är fettrikt kött som tål att tillagas längre tid utan att bli torrt. KanskePassar till
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv