Skånsk äggakaka
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kockskolan:

 

Så steks ägg, omelett >

 

 

Om fettupptag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Skånsk äggakaka

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 190

Kcal / portion: 714

GBR (GI) / port: 27

Recept: 2855 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 5%

Kolhydrater: 29%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 376 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så steks ägg, omelett > Äts ej

Om fettupptag > Äts ej

...

Skapat av
Arla

Tillagning

  1. Omelett: Vispa ihop hälften av mjölken med vetemjöl och salt. Tillsätt resten av mjölken och äggen och vispa till en jämn smet.
  2. Fräs smöret i en stekpanna och häll i äggsmeten. Sänk värmen och grädda på medelvärme tills smeten har stelnat. Rör försiktigt i smeten några gånger.
  3. Stjälp upp och vänd kakan på en tallrik eller ett lock. Låt den glida ner i stekpannan igen och grädda ett par minuter på andra sidan tills den fått färg.
  4. Tillbehör: Stek under tiden fläsk.

Kockens kommentar

Skånsk äggkaka är en klassisk skånsk ugnsomelett, som även vändsteks i panna. Som tillbehör serveras alltid stekt fläsk. Lingonsylt brukar anges i recept som tillbehör, men tillgången på lingon i Skåne är liten varför man där förr brukade servera äppelmos eller smörstekta äppelklyftor till, ibland strimlad stekt vitkål. Skånsk äggkaka har utsetts till Skånes landskapsrätt av ICA (läs mer > Svenska landskapsrätter).

Näringsberäkning: Bacon och fläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel "Stekfläsk som steks" eller  "Stekfläsk som knapersteks". Utan justering för fettförlust vid stekning svarar fläsket för 61% av energimängden. Läs mer > Om fettupptag.

Alternativ

Ungsomelett

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem