
Kastanjpuré som tillbehör till mat
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 198

Kcal / portion: 203

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1013 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 9%
Kolhydrater: 25%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Akis" under bilden. I filmen tillreds söt puré vilket passar bättre till efterrätt. Se recept via länk nedan > Kastanjepuré till efterrätt.
Kastanjepuré
- Halvera kastanjerna och koka dem med skal i 10 minuter. Skala dem.
- Lägg tillbaka i kastrullen och fyll på med vatten så att det knappt täcker (se kommentar). Koka dem i ytterligare cirka 20 minuter så att de mjuknar. Häll av kokspad i en kopp så att det inte finns kvar mer än cirka 1 centimeter i kastrullen med kastanjer.
- Mixa till fin puré, den skall vara ganska tjock. Tillsätt mer kokspad vid behov. Smaka av med salt. En skvätt konjak kan också passa. Eventuellt också lite socker.
- Förvara i rena tättslutande burkar. Inför servering värms purén upp med lite vispgrädde.
Kastanjemos (alternativt)
- Skala och koka potatisen mjuk.
- Mosa potatisen. Tillsätt mixad kastanjepuré (utan konjak och grädde) enligt egen smak. Tillsätt mjölk och smör till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Det behövs mer mängd vatten för att koka kastanjerna än vad som anges i ingredienslistan. Mängd vatten enligt listan är beräknad vattenmängd i den färdiga purén. Detta för att få rätt portionsmängd och näringsvärden.Kastanjepuré passar till smakrikt kött som vilt. Mer som mäktig smaksättare än allmänt tillbehör. En deciliter per portion räcker om andra tillbehör serveras. Som mos används den likande potatismos, likaså gärna till smakrikt kött. Läs mer om kastanjer, klicka på ingrediensen.