
Oysters Rockefeller original, gratinerade ostron
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 257

Kcal / portion: 221

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1326 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 20%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så öppnas ostron > Äts ej
Så lagas ostron > Äts ej
Ostrontallrik > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på "Rockefeller" under bilden.
- Fyllning: Finhacka alla gröna fyllningsingredienser.
- Mixa eller blanda alla fyllnadsingredienser till tjock kräm. Ställ kallt i avvaktan på tillredning.
- Förvärm ugnen på 250C.
- Tillred: Öppna ostronen (läs mer > Så öppnas ostron).
- Fördela cirka en matsked smet på varje ostron. Lägg över på ugnsfast fat med bädd av grovt salt.
- Gratinera i het ugn i 5-10 minuter. Serveras varma.
Kockens kommentar
Oysters Rockefeller skapades 1899 av Jules Alciatore på restaurang Antoine´s i New Orleans USA. I brist på sniglar skapade han denna rätt och namngav den efter John D. Rockefeller, dåtidens rikaste man i världen.Originalet bestod av ostron på skal toppad med en smörblandning av brödsmulor och en hemlig grön sås, som gratinerades i ugn. Många av dagens recept innehåller spenat för att få den gröna färgen, men detta har förnekats av restaurangen. En laboratorieanalys 1896 indikerade att såsen innehöll persilja, puread selleri, salladslök eller gräslök, kapris och olivolja. Det finns många kopior. En vanlig ingrediens är anisspriten Herbsaint eller Pernod Fils absinthe, men dessa ingick knappast i originalet då Herbsaint lanserades 1934 och Pernod Fils absinthe först efter Andra Världskriget. Icke förty innehåller även det här presenterade receptet ingredienser som sannolikt inte fanns i originalet som fortfarande är hemligt.
Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)