
Oysters Kirkpatrik (Kilpatrik), gratinerade ostron
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 178

Kcal / portion: 313

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1253 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 16%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så öppnas ostron > Äts ej
Så lagas ostron > Äts ej
Ostrontallrik > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Chris Rendell" under bilden.
- Sätt ugnen på 230°C. Den skall vara riktigt genomvarm när ostronen sätts in.
- Förbered: Öppna och lossa ostron (läs mer > Så öppnas ostron). Häll grovt salt på ugnsplåt och ställ ostron med undre skal på saltet. Skrynklad stanniol eller matfolie är ett alternativ.
- Finhacka persilja. Skär av toppen och botten på citronerna och halvera dem. Har man inte ostrontallrikar blöter man salt och lägger högar på tallrikarna som ostronen placeras på för att inte välta. Citronhalvan placeras på tallriken med en ostrongaffel eller liten gaffel instucken.
- Tillval: För att efterlikna originalet kan man blanda finhacka chilifrukt i dressingen och toppa ostronen med lite riven parmesanost innan de sätts in i ugnen.
- Dressing: Blanda ingredienserna. Salt behövs inte.
- Skär bacon i små bitar. Stek bacon i lite matolja på medelvärme. Den skall vara "halvstekt", inte knaperstekt.
- Lägg en matsked bacon på varje ostron och häll på en matsked dressing.
- Gratinera: Sätt in i ugnen i cirka 3 minuter tills baconet blivit krispigt, (osten har smält) och dressingen kokar.
- Ta ut och placera på salthögarna. Garnera med persilja. Servera.
Kockens kommentar
Ostron Kirkpatrik oftare benämnt Kilpatrik, förekommer i många varianter varav detta recept är ett. Det ena är inte det andra likt. Gemensam nämnare är ostron, bacon, ketchup och worcestershiresås. Ursprung från England men namngiven av kocken Ernest Arbogast efter överste John C. Kirkpatrick som var hotellchef på Palace Hotel i San Fransisco 1894-1914. Engelska immigranter tog med sig en smakrik sås av äpple, valnötter, bönor med mera, som kallades ketchup. Så småningom även tomater. Denna sås användes bland annat till ostron. Därav ketchup i anrättningen. Originalet tros ha bestått av ostron, bacon, ketchup, chilisås, worcestershiresås och finhackad grön chilifrukt, som toppats med riven parmesan. Rätten grillas i het ugn och garneras med hackad persilja.Näringsberäkning: Bacon och fläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel "Bacon som lättsteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.
Alternativ
Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)