Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 251

Kcal / portion: 109

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1737 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 21%
Fett: 11%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om tempura > Äts ej
Näringsberäkna panering Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 2 tim )
Se film, klicka på "Munchies" under bilden. Den ovane friteraren bör först läsa > Så friterar man.
- Blanda ordentligt färs med salt, lök- och vitlökspulver, eller smaksätt enligt eget tycke. (Alternativt skärs kycklingfilé i bitar).
- Forma små platta bullar (3x5x2 cm, ~35 g/styck). Lägg dem på ett fat och ställ in i frysen i 2 timmar. Ställ in vattnet i kylskåpet.
- Sås: Tillred hemlagad sås om sådan önskas. Se recept "Sötsur sås" via länk nedan.
- Ta ut bullarna ur frysen.
- Panering: Blanda mjöl och stärkelse i en skål. Vispa samman mjölk och ägg i en andra skål. I en tredje skål blandas tempurasmet, det vill säga mjöl stärkelse och iskallt sodavatten eller vanligt vatten. Se kommentar.
- Värm oljan till 160°C. Läs mer > Så friterar man.
- Panera: Vänd kycklingbullarna i mjölskålen, sedan i äggvispet och vänd därefter en gång till i mjölet. Lägg på fat. Doppa de panerade bullarna i tempurasmeten och sedan i het olja.
- Fritera i 1 minut. Ta ur och lägg på galler eller hushållspapper. Fritera i omgångar, inte för många i taget.
- Låt vila i 30-45 minuter.
- Höj temperaturen på oljan till 190°C.
- Fritera bullarna på nytt i cirka 2 minuter, tills krispiga med fin färg. Fritera i omgångar.
- Servera med god dippsås.
Kockens kommentar
Panering som äts: All panering som behövs för att panera äts inte. För att få rättvisande portionsvikt och näringsvärden anges "behovet" med "Äts ej" och konsumtion anges med "Panering som äts". All panering är energirik. En tillagad nugget i receptet med panering och fettupptag väger 43 gram, varav panering 38%. Energimängd 60 Kcal, varav 60% finns i paneringen.
I stället för filmreceptets panering kan man dubbelpanera eller använda frityrsmet enligt eget önskemål. Tabellen nedan visar åtgång (det som äts) för olika alternativ. Åtgång panering till nuggets (per styck):
Normtal nuggets *) | Mjöl g | Ägg g | Bröd g | Fett g | Kcal |
Dubbelpanering | 2,2 | 5,3 | 5,3 | 2,8 | 60 |
Frityrsmet medel | 5,4 | 2,7 | 43 | ||
Pâte ā friresmet | 2,1 | 1,6 |
| 1,1 | 19 |
*) Nuggets: 3x5x2 cm = 62 cm˛. Råvikt färs ca 35 gram/styck.
Läs mer > Näringsberäkna panering.
Begreppet nuggets skapades i mitten av 1900-talet av livsmedlesprofessorn Robert Baker på Cornell University. Han gjorde det möjligt att forma kycklingmassan som man ville. McDonald´s och Kentucky Fried Chicken har gjord produkten världsberömd som snabbmat. Produkten innehåller mycket fett och enligt studier av snabbmaten är köttandelen mindre än 50%. Nuggets är vanligtvis av kycklingkött, men kan vara av fläskkött, bönor eller annat. Se recept > Fisknuggets.
Fågel, kyckling
- Kokt höna, kyckling ¤
- Bräserad kyckling, grytor ¤
- Kycklingdelar i panna
- Kycklingbröst/filé i panna
- Hel kyckling i ugn
- Kycklingfilé i ugn
- Kycklingben i ugn
- Kycklingvingar och övrigt i ugn
- Asiatiskt fågelwok
- Grillad kyckling, fågel
- Friterad kyckling, fågel
- Pärlhöna
- Anka och gås
- Kalkon och struts
- Vild skogsfågel
- Vild sjöfågel