
Fonds d´artichauts gratines, fyllda gratinerade kronärtskocksbottnar (förrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 75

Kcal / portion: 126

GBR (GI) / port: 4
Recept: 754 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 3%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 5%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning
Se film, klicka på Jacques Quintana under bilden.
- Ansa, ta ut och gröp ur bottnarna, som bör vara stora. Hur man gör framgår på > Kronärtskocka (klicka på ingrediensen). Där finns också film på tillvägagångssättet.
- Förkoka bottnarna 10 minuter i citronvatten (se sida > Kronärtskocka). Ta ur och låt rinna av. Jämna eventuellt undersidan så att de står rakt.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Fyllning: Gör en stuvning av skaldjur, kött, kyckling, svamp eller annat, passande till den huvudrätt som serveras.
- Lägg ut bottnarna på plåt/ugnsform. Häll i fyllning. Strö över ost och klicka på lite smör.
- Gratinera: Ungefär 20 minuter före servering sätts de in i förvärmd ugn. Låt stå tills bottnarna är genomvarma och osten fått lite färg.
Kockens kommentar
Fyllning kan vara nästan vad som helst enligt eget önskemål, lämpligen gräddstuvad sådan. Jacques Quintana i nämnda film ovan fyller bottnarna helt enkelt med crème entière (extra fet grädde, läs mer > Grädde) kryddar med muskot och peppar, varefter han toppar med hackad gräslök och riven parmesan. Det finns konserverade kronärtskocksbottnar i lag, men de brukar inte vara stora, är svampiga och ger inte alls samma smakupplevelse, så vi anser inte dessa som ett alternativ i denna rätt.Förstekta bottnar: I stället för att gratinera, kan förkokta bottnar förstekas innan fyllning. Förvärm ugnen till 165°C. Smöra ett ovalt smörpapper passande till en gryta. Salta och peppra de förkokta bottnarna. Smält smör i gryta tills det börjar fräsa. Ta av från värmen och lägg ner bottnarna upp och ner. Skeda smör över och lägg smörpappret över. Värm upp och sätt sedan in i ugnen i cirka 20 minuter tills bottnarna är ordentligt genomvarma. Nu är de färdiga att fyllas.
Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)