
Tarte Bavaroise framboise (ou fraise), hallonfromagetårta (eller jordgubb)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 281

Kcal / portion: 387

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3097 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 16%
Kolhydrater: 30%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så vispas grädde > Äts ej
Så vänder man ner > Äts ej
Om mousse > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim + 5 tim )
Se film, klicka på "Cusine actuelle" under bilden.
- Tårtring: För att baka denna tårta behövs en stor tårtring (se dito). Till nöds kan en springform användas men då får man inte lika vacker kant som på bilden ovan.
- Grädde och bunken i vilken grädden vispas bör vara kylskåpskalla.
- Tårtbotten: Förvärm ugn på 180°C. Smöra en springform. Vispa i tur och ordning samman ägg, smör, mjöl, rom och smält smör till en jämns smet. Häll i form och grädda i 20 minuter. Låt kallna.
- Hallonkräm: Mjukgör gelatinblad i kallt vatten (10 min.+). Mixa hallonen till jämn smet och passera smeten i en sil. Lägg i kastrull över medelvärme och tillsätt socker. Rör om och låt smälta samman. Krama gelatinbladen och tillsätt. Rör om i några minuter så att gelatinbladen löses upp. Ställ kallt i en timme.
- Chantilly: Vispa grädde till fast skum med pudersocker som tillsätts mot slutet. Florsockret sist. (läs mer > Så vispas grädde).
- Vänd ner hallonkrämen i den vispade grädden (läs mer > Så vänder man ner). Häll smeten på tårtbottnen i formen. Jämna till. Ställ in i kylskåpet i minst 2 timmar.
- Garnering: Mjukgör gelatinblad i kallt vatten (10 min.+). Mixa jordgubbarna och låt passera genom en sil. Häll över i kastrull på medelvärme och tillsätt socker. Rör om. Tillsätt gelatinblad och rör om till gelatinenet lösts upp helt. Låt svalna. Häll denna "coulis" över tårtan. Sätt i tårtan kylskåp i minst 2 timmar.
- Servera: Ta bort formen och dekorera med bär eller enligt egen smak.
Kockens kommentar
Bavarois (fromage Bavarois) är en variant av mousse (läs mer > Om mousse), vilket i Sverige benämns bayersk kräm eller fromage (läs mer > Om fromage). Används till tårtfyllning eller till dessert.Chantilly är grädde vispat med socker (läs mer, klicka på ingrediens vispgrädde). I filmen används crčme entičre (= "inget tillsatt") vilket är extra tjock vispgrädde (läs mer, klicka på ingrediens vispgrädde). Chantilly är för övrigt ett anrikt slott utanför Paris (läs mer > ā la Chantilly).