Hembakad chapati
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal ā 15 cm: 16

Om indiskt flatbröd >

 

 

Om ojäst bröd, flatbröd >

 

 

Så bakas ojäst bröd >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hembakad chapati

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 326

Kcal / portion: 101

GBR (GI) / port: 7

Recept: 1615 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 14%

Kolhydrater: 44%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 31 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om indiskt flatbröd > Äts ej

Om ojäst bröd, flatbröd > Äts ej

Så bakas ojäst bröd > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

Se film > klicka på "Bhavna´s Kitchen" under bilden.

  1. Deg: Blanda med ena handen mjöl, salt och olja. Tillsätt vatten lite i taget och knåda i 4-5 minuter till en halvfast degmassa som inte kladdar.
  2. Täck degen, gärna med fuktig duk och låt vila i cirka 10 minuter.
  3. Dela degen och forma till mandarinstora bollar. Mjöla och kavla ut till tunna runda plattor, cirka 15 centimeter stora. Degtjockleken kan varieras enligt eget tycke.
  4. Stek: Hetta upp en torr stekpanna på medelhög värme och stek hastigt cirka 15 sekunder på var sida så att degen börjar bubblar sig.
  5. Gasspis/utegrill/öppen eld: Lägg ett galler över lågan och lägg på chapatin i några sekunder så att den sväller upp som en ballong. Lägg åt sidan varvid degen sjunker ihop. Grädda nästa.
  6. Elspis: Saknas öppen eld steker man färdigt i pannan. Vänd några gånger och lägg åt sidan när den fått lite bruna fläckar på blåsorna.
  7. Pensla det varma brödet med lite (skirat) smör eller olja. Degen blåser inte upp på samma sätt, men resultatet blir ändå ett mjukt och gott bröd.
  8. Servera brödet som tillbehör till mat, som smörgås med olika pålägg, eller som snacks.

Kockens kommentar

Flatbröd är bröd av ojäst deg, det vill säga utan jäsmedel (läs mer > Om ojäst bröd). Det finns många varianter av flatbröd i Indien utöver chapati. Wikipedias "List of Indian breads" omfattar ett 100-tal indiska bröd, de flesta är flatbröd. Dessutom finns det många varianter av de olika flatbröden. Läs mer > Om indiskt flatbröd. En variant till chapati är indiskt naanbröd (se recept via länk nedan). Läs mer > Om indiskt flatbröd.

Alternativ

Naanbröd

Hemlagade vetetortillas

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem