
Stekt kokt potatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 173

Kcal / portion: 311

GBR (GI) / port: 19
Recept: 1246 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 9%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om fettupptag > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Om råstekning > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (15 min )
Potatisen skall vara kall innan den steks. Om man kokar potatis i avsikt att den skall stekas, bör den lättkokas ("al dente") och avsvalnas så att den inte bli för lös när stekt. Helkokt potatis som kallnat ordentligt, till exempel över natt, får fastare konsistens. Den håller bättre samman när den steks. Ett utmärkt sätt att ta tillvara överbliven kokt potatis.
- Skär potatisen i halvstora bitar.
- Hetta upp smör i panna. Lägg i potatis när smöret slutat fräsa. Inte för mycket åt gången, endast ett lager i pannan.
- Bryn potatisen på god värme. Det tar ett par minuter. Blanda/vänd om några gånger.
- Salta och peppra. Garnera med klippt kryddgrönt.
Kockens kommentar
Ett annat sätt att tillvarata överbliven kokt potatis är att trycka sönder dem och tillaga i ugn. Se recept via länk nedan > Kraschade potatisar. Kokt kall potatis benämns inte råstekt (läs mer > Om råstekning).Näringsberäkning: Stekt kokt potatis viktminskar 20% på grund av vattenförlust, vilket beräknas automatiskt. Fettupptaget är 10% av potatisvikten, vilket anges med "Fettupptag vid stekning". Läs mer > Om potatis.