
Rostbiff med äppelhalvor, kantarellsås samt hasselbackspotatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 141

Kcal / portion: 664

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3981 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 6%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så ugnslagas rostbiff > Äts ej
Om rumstemperering > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Scan
Tillagning (1 tim 50 min + 4 tim )
- Rumstemperera köttet i god tid. Det tar cirka 4 timmar för 1 kilo och 8 timmar om 2 kilo. Kylskåpskallt kött tar närmare 1 timme extra tillagningstid.
- Sätt ugnen på 125°C.
- Rostbiff: Gnid in stek med grovhackad rosmarin, salt och svartpeppar. Lägg i en liten ugnssäker form. Stek till kärntemperatur (innertemperatur) 60°C. Det tar cirka 1,5 timmar. Se kommentar nedan.
- Låt köttet vila minst 10 minuter. Spara skyn till såsen. Späd eventuellt skyn med kalvfond eller buljong.
- Tillbehör: Sätt ugnen på 225°C.
- Skala och skär potatis i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg gärna potatisen i en träslev när du skivar den.
- Lägg potatisen i en smord ugnssäker form. Pensla med smält smör. Salta och peppra. Sätt in formen i ugnen cirka 40 minuter. Ös potatisen några gånger med smöret.
- När 10 minuter kvarstår strö ströbröd över potatisen. Dela äpplen och ta bort kärnhuset. Lägg äppelhalvorna runt om potatisen.
- Skala och finhacka schalottenlök. Fräs kantareller och schalottenlök i smör i en kastrull tills vätskan kokat in. Pudra över vetemjöl. Tillsätt steksky och grädde under omrörning.
- Låt såsen koka minst 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Skär steken i skivor. Servera med tillbehören.
Kockens kommentar
Tillagningstid: Det tar närmare 90 minuter per kilo att tillaga en rostbiff till kärntemperatur 60°C i ugnstemperatur 125°C. I 175°C cirka en timme. För mer detaljerade stektider och kärntemperaturer se > Så ugnslagas rostbiff.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.