Katalaner (catalaner) och Annikabakelser
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal: 20

 

Kockskolan:

 

Om formkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Katalaner (catalaner) och Annikabakelser

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 411

Kcal / portion: 252

GBR (GI) / port: 2

Recept: 5035 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 23%

Kolhydrater: 46%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 61 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om formkakor > Äts ej

...

Skapat av
Anna, Kockskolan

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Mördeg: Arbeta ihop ingredienserna till en jämn deg. Låt vila i kylskåp minst 1 timme.
  2. Smörj in formarna väl med matfett. Förvärm ugnen på 200°C.
  3. Fyllning: Riv mandelmassa. Blanda med mjukt smör och tillsätt ett ägg i taget till en jämn smet.
  4. Forma: Tryck ut degen i formar med fingrarna. Se till att kanten inte blir för tunn. Lägg en klick hallonsylt i botten och klicka ner mandelmasse­smet till 2/3-del av formen. Ställ formarna på ugnsgaller.
  5. Grädda längst ner i ugnen cirka 20 minuter. Testa om de är klara genom att vända på en kaka och kolla att degen är ljusbrun. Ta ut och låt kallna helt.
  6. Garnera med hallonsylt och florsocker blandat med lite vatten.
  7. Förvaring: Svalt i en vecka. 3 månader i frys.

Kockens kommentar

Katalaner är en variant av mazarin och Annikabakelse är en variant av katalaner. Läs mer > Om formkakor.

Annikabakelse: Fyll mördegsformen till 2/3-delar med vaniljkräm. Spritsa en ring runt kanten med madelmassekräm (mandelmassa + äggvita). Grädda och garnera med en klick sylt i mitten.

Katalan är en person eller något från Katalonien i Spanien. Bakverket ursprung är inte klarlagd. Kan ha koppling till den italienska sångerskan Angela Catalani, eller till norrköpingsbagaren Alfred Catalani. En "katalan" var i mitten av 1900-talet (i Östergötland) även en beteckning på avlånga brödlimpor.

Alternativ

Mazarin

Vaniljkräm

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem