
Katalaner (catalaner) och Annikabakelser
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 411

Kcal / portion: 252

GBR (GI) / port: 2
Recept: 5035 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 23%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Mördeg: Arbeta ihop ingredienserna till en jämn deg. Låt vila i kylskåp minst 1 timme.
- Smörj in formarna väl med matfett. Förvärm ugnen på 200°C.
- Fyllning: Riv mandelmassa. Blanda med mjukt smör och tillsätt ett ägg i taget till en jämn smet.
- Forma: Tryck ut degen i formar med fingrarna. Se till att kanten inte blir för tunn. Lägg en klick hallonsylt i botten och klicka ner mandelmassesmet till 2/3-del av formen. Ställ formarna på ugnsgaller.
- Grädda längst ner i ugnen cirka 20 minuter. Testa om de är klara genom att vända på en kaka och kolla att degen är ljusbrun. Ta ut och låt kallna helt.
- Garnera med hallonsylt och florsocker blandat med lite vatten.
- Förvaring: Svalt i en vecka. 3 månader i frys.
Kockens kommentar
Katalaner är en variant av mazarin och Annikabakelse är en variant av katalaner. Läs mer > Om formkakor.Annikabakelse: Fyll mördegsformen till 2/3-delar med vaniljkräm. Spritsa en ring runt kanten med madelmassekräm (mandelmassa + äggvita). Grädda och garnera med en klick sylt i mitten.
Katalan är en person eller något från Katalonien i Spanien. Bakverket ursprung är inte klarlagd. Kan ha koppling till den italienska sångerskan Angela Catalani, eller till norrköpingsbagaren Alfred Catalani. En "katalan" var i mitten av 1900-talet (i Östergötland) även en beteckning på avlånga brödlimpor.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk