Mazariner, mazaränger, mazarintårta
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal mazariner: 18

 

Kockskolan:

 

Om formkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Mazariner, mazaränger, mazarintårta

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 420

Kcal / portion: 170

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3055 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 24%

Kolhydrater: 42%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 40 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om formkakor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Mördeg: Arbeta ihop ingredienserna till en jämn deg. Låt vila i kylskåp 1 timme.
  2. Smörj in formarna väl med matfett. Förvärm ugnen på 200°C.
  3. Fyllning: Riv mandelmassa. Tillsätt mjukt smör och rör samman. Blanda in ett ägg i tagen och tillsätt mjöl blandat med bakpulver.
  4. Dela degen i antal portionen och tryck ut den i formarna med fingrarna. Ställ formarna på ugnsgaller.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter. Ta ut och låt kallna helt.
  6. Garnering: Blanda florsocker med lite vatten trögflytande. Fördela på kakorna.
  7. Förvaring: En vecka i svalt utrymme. 3 månader i frysen.

Kockens kommentar

Bakboken Sju sorters kakor har ett lite annorlunda recept med två lager fyllning. Först ett lager med mald mandel, smör, ägg och socker, på det mandelmassa blandat med smör, ägg och strösocker.

Mazarintårta: En sats (18 st) kan bakas till en tårta i smord rund bakform ~25 centimeter. Deg i botten och fyllning ovanpå. Gräddas i 175°C cirka 20 minuter. 

Mazarin: Kakans ursprung är märkligt nog oklart trots att det är en välkänd kaka. Jan-Öjvind Swahn säger i sin mathistoriska uppslagsbok att det är en formkaka (bakelse) av 1600- och 1700-talsmodell, det vill säga gjord som en liten paté och att den kan vara döpt efter statsmannen, kardinalen och Frankrikes försteminister 1642-1661. Han hette egentligen Giulio Mazarini. I Akademiens ordbok anges att bakverket omtalats i litteraturen 1886 och 1927. Det är allt.

I Frankrike är Mazarin enligt Larousse Gastronomique historiskt en stor mandelsockerkaka. Formkakan är emellertid känd i Frankrike som "une tartelette suédoise populaire".

Passar till

Mördeg, pâte sablée

Mandelmusslor, mandelformar

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem