
Kyckling Marengo, Napoleons segermåltid
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 866

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3463 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 9%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om grytor > Äts ej
Så bräseras kyckling > Äts ej
Om höns, kyckling > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anna, Kockskolan
Tillagning (1 tim )
- Stycka kyckling: Skär loss vingarna. Skär loss låren. Dela låren i leden. Skär längs båda sidorna så att det blir en bröstdel och en ryggdel. Skär längs bröstbenet. Dela varje brösthalva i 2 bitar. Dela ryggbiten i tre delar.
- Rensa svamp. Skär större i kvartar och de mindre i halvor. Skala lök.
- Salta och peppra kycklingbitarna. Värm en stekpanna med smör och olivolja. Bryn kycklingbitarna i omgångar till fin färg på medelvärme. Lägg över i en gryta.
- Fräs svampen i pannan tills vätskan har ångat bort. Tillsätt en klick smör och löken. Fräs några minuter. Lägg över i grytan.
- Blanda vetemjöl med vatten och sky från pannan. Vispa till helt slätt. Tillsätt till grytan.
- Tillsätt dragon, timjan och rosmarin till grytan. Smula ner buljontärning. Häll i vitt vin och krossade tomater. Koka upp.
- Låt koka på låg värme cirka 30 minuter.
- Rosta brödskivor i smör i stekpanna. Gnid med en vitlökshalva.
- Servera kycklinggrytan med vitlöksbröden och en sallad. Eller byt ut vitlöksbröden mot kokt ris.
Kockens kommentar
Rätten kan tillagas av färdigstekt eller grillad kyckling. Dela i bitar och värm dem i såsen 10-15 minuter. När Napoleon hade slagit österrikarna vid slaget i Marengo i Italien gav han sin kock order om att laga en festmåltid. Rätten fick göras på de råvaror som fanns tillgängliga och kallas efter det Kyckling Marengo.
Fågel, kyckling
- Kokt höna, kyckling ¤
- Bräserad kyckling, grytor ¤
- Kycklingdelar i panna
- Kycklingbröst/filé i panna
- Hel kyckling i ugn
- Kycklingfilé i ugn
- Kycklingben i ugn
- Kycklingvingar och övrigt i ugn
- Asiatiskt fågelwok
- Grillad kyckling, fågel
- Friterad kyckling, fågel
- Pärlhöna
- Anka och gås
- Kalkon och struts
- Vild skogsfågel
- Vild sjöfågel