Kyckling Marengo, Napoleons segermåltid
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 164
            Kcal / portion: 866
            GBR (GI) / port: 3
Recept: 3463 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 9%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om grytor > Äts ej
Så bräseras kyckling > Äts ej
Om höns, kyckling > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anna, Kockskolan
Tillagning (1 tim )
- Stycka kyckling: Skär loss vingarna. Skär loss låren. Dela låren i leden. Skär längs båda sidorna så att det blir en bröstdel och en ryggdel. Skär längs bröstbenet. Dela varje brösthalva i 2 bitar. Dela ryggbiten i tre delar.
 - Rensa svamp. Skär större i kvartar och de mindre i halvor. Skala lök. 
 - Salta och peppra kycklingbitarna. Värm en stekpanna med smör och olivolja. Bryn kycklingbitarna i omgångar till fin färg på medelvärme. Lägg över i en gryta.
 - Fräs svampen i pannan tills vätskan har ångat bort. Tillsätt en klick smör och löken. Fräs några minuter. Lägg över i grytan.
 - Blanda vetemjöl med vatten och sky från pannan. Vispa till helt slätt. Tillsätt till grytan.
 - Tillsätt dragon, timjan och rosmarin till grytan. Smula ner buljontärning. Häll i vitt vin och krossade tomater. Koka upp.
 - Låt koka på låg värme cirka 30 minuter.
 - Rosta brödskivor i smör i stekpanna. Gnid med en vitlökshalva.
 - Servera kycklinggrytan med vitlöksbröden och en sallad. Eller byt ut vitlöksbröden mot kokt ris.
 
Kockens kommentar
Rätten kan tillagas av färdigstekt eller grillad kyckling. Dela i bitar och värm dem i såsen 10-15 minuter. När Napoleon hade slagit österrikarna vid slaget i Marengo i Italien gav han sin kock order om att laga en festmåltid. Rätten fick göras på de råvaror som fanns tillgängliga och kallas efter det Kyckling Marengo.
Fågel, kyckling
- Kokt höna, kyckling ¤
 - Bräserad kyckling, grytor ¤
 - Kycklingdelar i panna
 - Kycklingbröst/filé i panna
 - Hel kyckling i ugn
 - Kycklingfilé i ugn
 - Kycklingben i ugn
 - Kycklingvingar och övrigt i ugn
 - Asiatiskt fågelwok
 - Grillad kyckling, fågel
 - Friterad kyckling, fågel
 - Pärlhöna
 - Anka och gås
 - Kalkon och struts
 - Vild skogsfågel
 - Vild sjöfågel