Hård chokladknäckbräck med havssalt
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Sats (ugnsplåt): 1

Så kokas knäck, kola >

 

 

Karamellisering >

 

 

Kulprov >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hård chokladknäckbräck med havssalt

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 372

Kcal / portion: 4275

GBR (GI) / port: 154

Recept: 4275 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 14%

Kolhydrater: 60%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 1150 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Karamellisering > Äts ej

Kulprov > Äts ej

...

Skapat av
Magnus, Kockskolan

Tillagning (40 min )

  1. Lägg bakplåtspapper i botten på en form (15x20 cm) eller på en ugnsplåt. Lite matfett i botten så ligger pappret still.
  2. Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka till 140°C eller mer.
  3. Häll knäcksmeten i form eller på plåten. Låt den stelna.
  4. Krossa knäcken med något du inte är rädd om, en hammare eller dyl. Ät försiktigt.

Kockens kommentar

Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.

 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Alternativ knäck

Halvhård chokladknäck

Halvhård knäckbräck

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem