
Hård chokladknäckbräck med havssalt
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 372

Kcal / portion: 4275

GBR (GI) / port: 154
Recept: 4275 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 14%
Kolhydrater: 60%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Karamellisering > Äts ej
Kulprov > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Magnus, Kockskolan
Tillagning (40 min )
- Lägg bakplåtspapper i botten på en form (15x20 cm) eller på en ugnsplåt. Lite matfett i botten så ligger pappret still.
- Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka till 140°C eller mer.
- Häll knäcksmeten i form eller på plåten. Låt den stelna.
- Krossa knäcken med något du inte är rädd om, en hammare eller dyl. Ät försiktigt.
Kockens kommentar
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).