
Smördegspiroger ā la Jansson
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 328

Kcal / portion: 1113

GBR (GI) / port: 22
Recept: 4453 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 22%
Kolhydrater: 27%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om piroger > Äts ej
Om inbakning > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anna, Kockskolan
Tillagning (40 min )
- Smördeg finns att köpa i handeln, antingen frysta plattor (5st 10x30cm) eller kyld (25 x 45cm). Tina plattor, men se till att de är kylskåpskalla innan beredning.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Fyllning: Skala och strimla lök. Skär ansjovis i bitar. Skala och grovriv potatis. Fräs lök i smör tills mjuk. Tillsätt potatis. Fräs några minuter till. Tillsätt ansjovis och lite spad. Ställ åt sidan.
- Kavla ut smördegsplattor till kvadrater. Lägg en klick fyllning i mitten. Vik över ett hörn till trekanter. Tryck ihop kanterna med piggarna på en gaffel. Lägg över på bakpappersklädd plåt.
- Grädda i ugnen cirka 20 minuter.
Kockens kommentar
Ett tips är att göra hälften så stora piroger till plockmat. Piroger kan göras på många sätt med olika degar och fyllas efter tycke och smak (läs mer > Så lagas piroger). Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.