Julbordsmiddag
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 1

Kockskolan:

 

Kaloribehov vuxna>

 

 

Läs om GB/GBR >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Julbordsmiddag

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 123

Kcal / portion: 2588

GBR (GI) / port: 9

Recept: 2588 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 4%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 2101 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Kaloribehov vuxna> Äts ej

Läs om GB/GBR > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning

Historiskt frossar man till jul och denna portion blir man garanterat mätt av. Äter man upp allt har man stoppat i sig över 2 kg mat och dryck, vilket är mer än dubbelt upp mot en normalportion (450 gram + dryck ca 400 gram). Och ändå är det inget dramatiskt intag. Summa kilokalorier är också högt, 2500 Kcal vilket är tillräckligt som dagsintag för de flesta. Dagsbehovet för kvinnor är 2000-2550 Kcal och för män 2300-3300 för män. Läs mer > Kaloribehov vuxna. God Jul!

 

 Rekommenderas ! Portion g

Kcal

GBR/GI

 Risgrynsgröt, liten portion

100 g

88

3

 Sillsallad liten portion

50 g

55

0

 Julskinka 3 skivor

100 g

140

0

 Vegetarisk julskinka

100 g

62

4

 Kalkon i skivor

100 g

130

0

 Grönkål, brunkål, rödkål

150 g

80

0,5

 Kokt potatis 3 st små

125 g

97

13

 Lutfisk med vitsås

150 g

140

1

 Fettrikt, men rätt fett !

Portion

Kcal

GBR/GI

 Senapssill 5 bitar

50 g

116

0

 Ättiksströmming 1 st

40 g

86

0

 Gravad lax liten bit

50 g

85

0

 Janssons frestelse

75 g

117

3

 Unvik, bara lite!

Portion

Kcal

GBR/GI

 Köttbullar 5 st

100 g

207

0

 Grisfötter i gelé

100 g

207

0

 Tunna revbensspjäll 1 st

100 g

125

0

 Vörtbröd 1 skiva

45 g

113

6

 Fläskkorv 2 skivor

30 g

75

0

 Prinskorv 4 st

100 g

268

0

 Tjocka revbensspjäll 1 st

135 g

200

0

 Leverpaté 1 liten skiva

50 g

150

0

 Hårdost 1 skiva

10 g

36

0

 Klassisk pressylta 1 skiva

50 g

208

0

 Söt senap (1 msk)

16 g

33

0,5

 Hovmästarsås (1 msk)

15 g

83

0

 Äggost 1 portion + sylt

228 g

534

5

 Saffransruta 1 bit

45 g

139

3

 Lussebulle 1 st

59 g

183

11

 Marsipanhjärta

26 g

85

2

 Knäck

32 g

127

3

 2 pepparkakor + mögelost

36 g

140

1

 Pepparkakor 6 st små

30 g

138

15

 Bondkakor 3 st

32 g

153

13

 Ischoklad 

40 g

272

4

 Vinglögg 2 små muggar

16 cl

20

12

 Mumma/starköl 

1 liter

470

>20

 Snaps 2 st 5:or

10 cl

20

0

 

Kockens kommentar

Sofia, dietist: Från skinka och prinskorv till skumtomtar och ischoklad. Utbudet på julbordet är gigantiskt och lockar till att äta mat i stora mängder. Visst, någon gång ...och julen är traditionellt det tillfället när man får frossa i godsaker. Vi vill bara att du skall vara medveten om vad du äter och att du väljer ut det bästa.

Tänker du på figuren är det viktigt att välja rätt, men ännu viktigare är att du inte äter för mycket. De flesta äter och dricker på julaftonskvällen lika mycket som ett helt dagsbehov eller mer. Tror du på GI är det nästan fritt fram för det mesta, men räknar du kalorier får du hålla igen. Se upp med kombinationen fett och socker som oftast smakar gott, ger mycket energi utan att ge varken näring eller mättnad. Och kom ihåg, en promenad efter maten får igång både magen och förbränningen!

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem