
Saftigaste ryggbiffen?
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 149

Kcal / portion: 307

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2453 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 24%
Fett: 6%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så ugnslagas biff > Äts ej
När är biffen färdigstekt? Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (11 tim )
- Ta ut köttet från kylskåpet några timmar i förväg och låt det bli rumsvarmt. Salta köttet rikligt runt om.
- Sätt ugnen på 75°C.
- Torka av köttytan. Fukt ger kokeffekt i stället för fin stekyta. Salta rikligt runt om.
- Hetta upp en stekpanna på högsta värme tills rykande het. Tillsätt matolja och lite smör. Det skall fräsa ordentligt när köttet steks. Brunstek köttbiten runt om.
- Stick in en termometer till mitten av köttet. Lägg steken på ugnsgaller med ugnsplåt under. Sätt in i ugn och stek i cirka 9 timmar till kärntemperatur 57°C.
- En stek tillagad i 75°C avger ringa köttsaft och behöver därför inte vila.
Kockens kommentar
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.