
Ugnslagat ank- eller gåsbröst med rödlökssky, brysselkål, äpple och hasselbackspotatis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 626

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2505 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 5%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så lagas anka > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anne, Kockskolan
Tillagning (1 tim 30 min )
- Skysås: Skala och skiva rödlök och vitlök.
- Hetta upp matfett i en stekkastrull. Fräs löken i cirka en minut. Tillsätt vin, honung och kalvfond. Salta och peppra. Låt småputtra på svag värme under lock i cirka 1 timme.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Potatis: Tillaga hasselbackspotatis enligt separat recept (länk nedan). Det tar totalt cirka 1 timme.
- Bröst: Salta och peppra ank-/gåsbrösten. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Lägg i brösten med fettsidan nedåt. Stek i 3-5, vänd och stek i ytterligare 1-2 minuter.
- Stick in en stektermometer. Lägg över på ugnsgallret. Brösten är klara efter cirka 30 minuter vid innertemperatur 63°C.
- Tillbehör: Koka upp lättsaltat vatten. Koka brysselkålen i 2-5 minuter. Låt rinna av i durkslag. Smält smör. Kärna ur och skiva äpplen tunt.
- Servera. Skiva köttet och lägg upp. Häll det smälta smöret på äpplena och brysselkålen.
Kockens kommentar
Energi: Anka är fet mat, men det mesta av fettet sitter i skinnet. Här beräknas portions- och näringsvärden utifrån att man inte äter fettkappan (skinnet). Portionsvikt 135 gram rent kött och kalorimängd 200 Kcal/portion. Äter man även kappan väljs ingrediens "Ankbröst, skinnet äts", vilket ger en portionsmängd på 180 gram (+33%) och 890 Kcal/portion (+143%). En ansenlig ökning med andra ord. Behåll skinnet på vid tillagning och skär bort det på tallriken. Tänk på att inte heller använda skyn som är mycket fet, om man vill undvika fett.Portionsberäkning: Ett normalstort ankbröst inköpt i butik väger runt 300 gram varav skinnkappan utgör cirka 25% = köttvikt 225 gram. Köttet vikt minskar cirka 20% vid tillagning, vilket ger tillagad köttvikt av 180 gram. En normal portionsvikt är cirka 140 gram för en måltid utan förrätt (dvs 1 bröst = 1,3 portioner). Äter man även skinnet blir ätbart 300 x 0,8 = 240g/140 = 1,7 portioner. Generellt brukar 3 normalstora ankbröst vara lagom till 4 portioner. Läs mer > Klicka på ingrediensen ankbröst.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn.
Receptet reviderat 2020
Fågel, kyckling
- Kokt höna, kyckling ¤
- Bräserad kyckling, grytor ¤
- Kycklingdelar i panna
- Kycklingbröst/filé i panna
- Hel kyckling i ugn
- Kycklingfilé i ugn
- Kycklingben i ugn
- Kycklingvingar och övrigt i ugn
- Asiatiskt fågelwok
- Grillad kyckling, fågel
- Friterad kyckling, fågel
- Pärlhöna
- Anka och gås
- Kalkon och struts
- Vild skogsfågel
- Vild sjöfågel