Amerikansk stor äppelpaj
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar (24/paj): 24

Så lagas efterrättspaj >

 

 

Om mördeg >

 

 

Om finpajer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Amerikansk stor äppelpaj

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 212

Kcal / portion: 273

GBR (GI) / port: 4

Recept: 6545 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 12%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 129 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så lagas efterrättspaj > Äts ej

Om mördeg > Äts ej

Om finpajer > Äts ej

...

Skapat av
Anne, Kockskolan

Tillagning (2 tim )

  1. Börja med degen. Tärna kallt smör och lägg i matmixer tillsammans med vetemjöl och vaniljsocker. Mixa slätt. Tillsätt vatten och mixa mycket kort, några korta tryck på knappen.
  2. Dela degen i två delar varav den ena skall vara lite större än den andra. Lägg in i kylen i minst 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175ºC.
  4. Fyllning: Grovhacka mandel och nötter. Kärna ur och klyfta äpplena. Skala och finhacka ingefära. Lägg allt i en stor bunke. Tärna ner smör och tillsätt övriga ingredienser. Blanda noga så att alla kryddor fördelas jämnt runt äpplena.
  5. Ta fram en stor pajform med hög kant. Ta ut degen och låt vila i 15 minuter.
  6. Kavla ut den mindre degen på mjölat bord tills den är större än formen. Klä formen med degen så att den hänger över kanten. Lägg i äpplena i en stor hög.
  7. Kavla ut den andra degen så att den väl täcker äppelhögen. Vik ihop den på mitten till en halvmåne. Skär små snitt längs den raka kanten. Skär även ut små löv i degen. Spara lövbitarna.
  8. Lägg degen på halva äppehögen och vik ut degen över den andra halvan. Knip noga ihop degkanterna runt om i ett vågmönster. Lägg på lövbitarna vid sidan om hålen.
  9. Vispa upp ägg i en kopp och pensla pajen.
  10. Sätt in i ugnen i 1 timme. Sänk värmen om skorpan börjar bli väl bränd.

Kockens kommentar

Klassisk äppelpaj till Halloween i Amerika. Till pajen passar vispad grädde, glass eller vaniljsås. En god cheddarost kan också passa. I Amerika dricker vuxenfolket gärna en torr cider blandat med rom till pajen.

Alternativ

Krämig vaniljsås

Klassisk svensk pajdeg

Proffsets krispiga pajskal

Söt svensk pajdeg

Pâte sucrée, fransk söt pajdeg

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem