
Söt pajdeg till efterrättspaj - grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 467

Kcal / portion: 217

GBR (GI) / port: 7
Recept: 1734 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 28%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om söt pajdeg > Äts ej
Så lagas efterrättspaj > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 1 tim )
Önskas även pajlock dubblas ingrediensmängden. Öka med 50% för pajremsor. Recept är ofta förenklingar av detta grundrecept.
- Deg: Tärna kallt smör och lägg i kylskåpet. Blanda mjöl och socker i en bunke eller på bakbord. Tillsätt smörtärningarna. Böka ihop det med fingrarna till en grynig massa (~3 minuter). Överarbeta inte. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen till en inte alltför homogen deg. Degens skall inte knådas onödigtvis. Degtesta.
- I matberedare: Använd kniven. Pulsera samman mjöl och socker. Tillsätt tärnat kylskåpskallt smör. Pulsera samman till en grynig massa. Tillsätt vatten intill kanten och pulskör kort stund med kniven. Degtesta. Se film "Pajdeg i matberedare" på > Om söt pajdeg.
- Degtest: Om man tar en näve deg i handen och kramar ihop den skall degen hålla ihop. Faller den sönder är mängden vatten för låg.
- Handpressa: Är degen mycket ojämn med större fettklumpar pressas den ut med näven. Tryck ut degen framåt med handflatan. Upprepa någon gång tills smidig deg.
- Kyl: Forma degen till en boll och linda in i plastfilm, så att den inte torkar ur och tar smak av annat i kylskåpet. Lägg i kylskåpet i minst 30 minuter, helst 1 timme eller mer.
- Kavla ut degen försiktigt på mjölat bakbord, utan att rulla för mycket fram och tillbaka med kaveln. Kavla framåt, vrid degen några gånger, till en tunn deg cirka 3 millimeter tjock, lagom stor att täcka formen. Rulla upp degen på kaveln och rulla ut över formen. Tryck försiktigt till degen i botten runt kanten. En degklump passar som tryckkudde.
- Pajkant: Man kan skära av med kniv överflödig deg ovanför pajkanten. Vid gräddning krymper degen, särskilt för vattendeg, varvid pajkanten brukar bli hackigt ojämn. Vill man få en fin kant spar man deg någon centimeter över kanten. Vik ner överflödet och trycker ihop till en tjockare vågig kant.
- Grädda pajskal: Skall pajskalet bara fyllas och inte gräddas ytterligare, sätts det in i 175°C och gräddas i cirka 20 minuter.
- Förgrädda pajskal: Sätt ugnen på 200-225°C. Förgräddning görs om man önskar fastare, krispigare pajskal i pajen. Gäller speciellt vid fuktig/blöt fyllning. Gör många hål med gaffel i botten på pajen. Pajdegstyngder kan användas så att degen inte buktar sig. Förgrädda cirka 10 minuter i ugn 225°C eller cirka 15 minuter i 200°C. Än fastare pajskal fås om man penslar degen med uppvispat ägg de sista minutrarna i ugnen. Ta ut och låt kallna.
- Fyllning: Fyll pajskalet med önskad fyllning. Äppelpaj är vanligast. Grädda i 175°C.