Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 438

Kcal / portion: 1806

GBR (GI) / port: 54
Recept: 1806 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 27%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så lagas efterrättspaj > Äts ej
Om finpajer > Äts ej
Om inbakning > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min + 1 tim )
Se film > Klicka på "Foto: David Marks" under bilden.
- Tillred pajdeg: Locket kan tillredas av osötad eller söt pajdeg (se recept via länk nedan). Lägg degen i kylskåp i 1 timme eller mer (minst 30 minuter).
- Förbered fyllning av bär, frukt eller annat. Paj med lock är speciellt lämplig för blöta fyllningar, för att pajdegen inte mjukas upp av vätskan.
- Sätt ugnen på 225°C. Lägg förberedd fyllning i pajformen.
- Paj: Degen kavlas ut till en rund, tunn platta (~3 mm). Skär ut ett lagom stort lock (mät med pajformen).
- Rulla upp pajdegen på brödkaveln och rulla ut degen över pajen. Lätta på locket och pensla med uppvispat ägg pajformskanten och undersidan av pajlockskanten. Tryck till kanten med tummarna till ett vågigt mönster. Skär ett kryss mitt i locket så att ånga kan strömma ut. Pensla pajlocket med uppvispat ägg. Sockra pajen om så önskas.
- Grädda 10 minuter i ~220°C, sänk värmen till ~190°C och grädda färdigt i cirka en halvtimme tills skalet fått fin gyllne färg.
Kockens kommentar
Finpajer kan tillagas på tre sätt. Antingen med ett lock över fyllningen (eng. top crust), med pajbotten toppad med fyllning (eng. bottom crust), eller inbakad fyllning (eng. two crust). Läs mer > Så lagas efterrättspaj.