
Krämig fin vaniljsås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 280

Kcal / portion: 293

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1467 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 26%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så reds sås > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (30 min )
- Skär vaniljstången på längden och skrapa ur innanmätet (fröna) med en tesked.
- Häll (matlagnings-)grädde i en kastrull och tillsätt vaniljfröna och stång. Koka upp och låt sedan sjuda på svag värme cirka 15 minuter.
- Vispa upp gulor med socker i en skål. Vispa vispgrädden pösig och fast.
- Ta ur vaniljstången och sila såsen.
- Häll den varma grädden i skålen och blanda den med äggulorna. Rör ned vispgrädden.
- Serveras ljummen eller kyld till efterrätt.
Kockens kommentar
Vaniljsås görs på klassiskt vis med mjölk, men många använder numera ofta grädde i smeten. Med grädde brukar såsen benämnas "fin". Läs mer > Om vaniljsås/-kräm.