
Saftig tamarimarinerad lammstek
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 115

Kcal / portion: 456

GBR (GI) / port: 8
Recept: 3648 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så lagas lammstek > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anne, Kockskolan
Tillagning (4 tim )
- Sätt ugnen på 70-100ºC.
- Skala och skiva vitlök. Blanda i en bunke vitlök med övriga marinadingredienser.
- Ugnslaga: Lägg steken på en ugnsplåt. Massera in marinaden. Sätt in en stektermometer. Sätt in i ugnen. Köttet är klart vid innertemperatur 63ºC, efter 3-4 timmar.
- Råstekt potatis: Skala och skär potatis i tärningar eller skivor. Ju mindre, tunnare desto knaprigare.
- Hetta upp matfett i stekpanna. Stek potatisen i omgångar 5-10 minuter på högsta värme i rikligt med matfett, tills potatisen fått fin färg. Vänd då och då. Lägg åt sidan och stek mer potatis.
- Efterstek all potatis på medelvärme. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Stekning vid låg temperatur ger saftigare kött men tar längre tid. Vid stektemperatur 150-180ºC halveras stektiden.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Läs mer > Om innertemperaturer.