Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 174

Kcal / portion: 396

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1584 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 13%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 175-200ºC.
- Skala och skiva rotfrukter och purjolök. Varva skivorna i en smord gratängform. Salta och peppra. Häll över timjan och grädde.
- Ställ in i ugnen i 45-90 minuter, tills gratängen fått fin färg och är krämig inuti. Tid i ugnen är beroende på hur finskuret rotfrukterna är. Känn efter om de hårdaste rotfrumterna är lagom mjuka.
- Gratängen passar väl till kötträtter.
Tips! Gratängen blir krämigare om den görs en dag i förväg och värms på serveringsdagen.
Kockens kommentar
"Man tager vad man haver: Blanda de rotfrukter som du råkar ha tillgång till. Fasta sorter skärs i något mindre bitar är mjuka för att bli lagom genomkokta. Har man paprika eller andra grönskaker passar dessa ofta bra. Rensa kylskåpet. Halvrfäscha varor ok i gratängen bara de inte börjat ruttna eller mögla. I stället för grädde kan man ta mjölk, gräddfil, yoghurt o.d. För lite fastare konsistens kan man blanda något ägg med mjölken.
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
- (Salladsförrätter >)
- (Salladssås, dressing >)
- Salsasallader ¤
- Kål- och råkostsallader ¤
- Kokta grönsaker
- Kokta rotfrukter
- Grön mousse, puré, paté
- Stuvat grönt
- Grönt i ugn
- Stekt, wokad grönt
- Grillat grönt
- Friterat grönt
- (Röror till mat & smörgås >)
- (Inlagt- & marinerat >)
- (Geléer & fruktinläggn. >)