Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 174
            Kcal / portion: 396
            GBR (GI) / port: 3
Recept: 1584 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 13%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 175-200ºC.
 - Skala och skiva rotfrukter och purjolök. Varva skivorna i en smord gratängform. Salta och peppra. Häll över timjan och grädde.
 - Ställ in i ugnen i 45-90 minuter, tills gratängen fått fin färg och är krämig inuti. Tid i ugnen är beroende på hur finskuret rotfrukterna är. Känn efter om de hårdaste rotfrumterna är lagom mjuka.
 - Gratängen passar väl till kötträtter.
 
Tips! Gratängen blir krämigare om den görs en dag i förväg och värms på serveringsdagen. 
Kockens kommentar
"Man tager vad man haver: Blanda de rotfrukter som du råkar ha tillgång till. Fasta sorter skärs i något mindre bitar är mjuka för att bli lagom genomkokta. Har man paprika eller andra grönskaker passar dessa ofta bra. Rensa kylskåpet. Halvrfäscha varor ok i gratängen bara de inte börjat ruttna eller mögla. I stället för grädde kan man ta mjölk, gräddfil, yoghurt o.d. För lite fastare konsistens kan man blanda något ägg med mjölken.
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
 - (Salladsförrätter >)
 - (Salladssås, dressing >)
 - Salsasallader ¤
 - Kål- och råkostsallader ¤
 - Kokta grönsaker
 - Kokta rotfrukter
 - Grön mousse, puré, paté
 - Stuvat grönt
 - Grönt i ugn
 - Stekt, wokad grönt
 - Grillat grönt
 - Friterat grönt
 - (Röror till mat & smörgås >)
 - (Inlagt- & marinerat >)
 - (Geléer & fruktinläggn. >)