
Hemlagad mandelmassa
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 484

Kcal / portion: 680

GBR (GI) / port: 18
Recept: 1360 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 26%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (10 min )
- Mandel: Koka upp vatten i en kastrull. Häll i mandeln och låt koka cirka 10 sekunder. Häll över i ett såll och låt svalna något. Tryck ut mandeln ur skalet med fingrarna.
- Mixa: Lägg alla ingredienser i en matmixer. Mixa till slät massa.
- Förvara: Lägg massan i kylskåp tills den skall användas, till exempel till semlor. Plasta in den om den skall sparas en längre tid, så att den inte torkar ut. Lång hållbarhet. En hård mandelmassa kan mjukas upp genom att lägga den i dubbla plastpåsar som läggs i en skål med varmt vatten.
Kockens kommentar
För den GI-intresserade kan vi tala om att GI-mandelmassan har GI = 1 (se dito recept). Skillnaden är främst att florsocker bytts ut mot syntetiskt socker. Dock är båda kaloribomber runt 500 Kcal/100g.
Mandelmassa bör viktmässigt till minst hälften bestå av finmald sötmandel och högst halva vikten av florsocker. I detta recept 50% mandel och 43% socker. Jämför med marsipan = 1 del mandel och 2 delar socker.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk