Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 341

Kcal / portion: 278

GBR (GI) / port: 4
Recept: 2779 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 19%
Kolhydrater: 32%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om GI-metoden > Äts ej
Läs om GI-bluffen? > Äts ej
Om semlor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anne, Kockskolan
Tillagning (2 tim 15 min )
- Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
- Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt Hermesetas, salt och kardemumma. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, cirka 50 minuter.
- Bullar: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 50 minuter.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna. Grädda i ugnen 5-10 minuter. Ta ut bullarna och låt kallna.
- Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och blanda med mandelmassa och lite mjölk. Fyll varje bulle med 2-3 msk fyllning. Vispa grädde. Lägg på grädde och lock. Sikta Hermesetas över.
Kockens kommentar
Inga semlor är bra ur viktsynpunkt. Låt dig inte luras av "GI-experter". Visst, man kan göra semlan mindre kaloririk, men den är alltid kaloririk. Vi har gjort denna GI-semlan av fullkornsdinkel och med syntetiskt sötningsmedel och lite mindre (-30%). Kalorimängden per 100 gram minskade med ~100 Kcal (-30%) och per portion med 200 Kcal (-50%). När GI-metoden fungerar ur viktsynpunkt är det i sak detsamma som "kalorimetoden", dvs. små portioner och/eller lågkaloriingredienser. Läs mer > Om GI-metoden.
Alternativ Gi-semla inskickat av Pia S.
Byt ut mjölet mot 1,5-2 dl sojamjöl och 2-
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk