Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 487
            Kcal / portion: 455
            GBR (GI) / port: 1
Recept: 910 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 16%
Fett: 41%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 7%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om GI-metoden > Äts ej
Läs om GI-bluffen? > Äts ej
Om semlor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Anne, Kockskolan
Tillagning (10 min )
- Koka upp vatten i en kastrull. Häll i mandeln och låt koka cirkaa 10 sekunder. Häll över i ett såll och låt svalna något. Tryck ut mandeln ur skalet med fingrarna.
 - Lägg alla ingredienser i en matmixer. Mixa till slät massa. Lägg massan i kylskåp tills den skall användas.
 
Kockens kommentar
Kalorimängden i GI-mandelmassa är i stort sett densamma som i vanlig mandelmassa (= GI 17), cirka 500 Kcal/100 gram. Förklaringen till GI-skillnad är att florsockret bytts ut till syntetiskt sötningsmedel.
I stället för Hermesetas kan man använda andra syntetiska sötningsmedel som Canderel. Dessa sötningsmedel innehållet fruktsocker (Gi 20) och maltsocker (Gi 105) vilket i snitt ger ett GI på cirka 40. Detta är ett lägre GI-värde än för honung (Gi 55) och för vanligt vitsocker (Gi 68).
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk