
Rågknäcke på fördeg av råg och vete, kumminkryddad
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 384

Kcal / portion: 186

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1860 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 4%
Kolhydrater: 70%
Fibrer: 12%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om veteknäcke > Äts ej
Så bakas hårt bröd > Äts ej
Om fördeg, raskdeg > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Norsk Fisk
Tillagning (45 min + 2 tim 30 min )
För utförligare beskrivning, se recept Knäckebröd grundrecept. Läs mer > Så bakas hårt bröd.
- Fördeg: Värm mjölk fingervarmt (37ºC).
- Rör ut jäst och honung i mjölken. Blanda detta med mjölet. Blanda väl. Täck med duk och låt jäsa i 2 timmar.
- Efterdeg: Blanda mjöl, kummin och salt med fördegen. Baka ut till runda bollar. Kavla ut dem till tunna kakor. Smörj ugnsplåtar med matfett. Lägg kakorna på plåten. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
- Sätt ugnen på 220ºC.
- Nagga kakorna (picka hål) med en gaffel. Grädda först i 5 minuter. Sänk värmen till 180ºC.
- Grädda i cirka 8 minuter.
Kockens kommentar
Läs mer om fördeg, se > FördegarPassar till: Smält smör i en kastrull under omrörning tills fin gyllenbrun färg och doft av nöt och karamell. Kyl smöret tills det hårdnat utan att bli stelt. Vispa upp smöret tills mjukt.
Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat hårt knäckebröd är cirka 6%, och cirka 2,9 dl (2,9 cl/bröd) vatten i degen har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Att mer vatten dunstat bort än vätska som tillsatts beror på att mjöl innehåller vatten (~13%). Läs mer, klicka på ingrediens Vattenreduktion bröd.