
Svensk råraka med kalix löjrom och gotländsk ramslök (förrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 130

Kcal / portion: 229

GBR (GI) / port: 11
Recept: 914 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 4%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (20 min )
- Riv potatisen grovt. Lägg i en bunke med kallt vatten. Rör om. Häll av vattnet och låt potatisen rinna av. Salta lätt.
- Hetta upp olivolja i en panna på medelhög värme. Lägg ut klickar med riven potatis och platta till dem med stekspade. Stek cirka 3 minuter på var sida tills lätt bränd och gyllenbrun färg.
- Finstrimla ramslök. Lägg upp plättarna på tallrikar. Servera med gräddfil, rom och ramslök.
Kockens kommentar
Ramslök förekommer sporadiskt i handeln endast under april-juni. I brist på ramslök kan man använda gräslök. Ramslök odlas främst på Gotland och Öland. Kalix är centralort för svensk löjromsproduktion, men produktion förekommer även på andra platser t.ex. vid Vättern. Löjrom är rommen från fisken siklöja.
Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)