Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 383

Kcal / portion: 59

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2933 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 13%
Kolhydrater: 66%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
Om sockerlag > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
För detaljerad beskrivning, se > Knäck grundrecept.
- Ställ formarna på en infettad bakplåt så står de still.
- Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
- Koka utan lock tills simmig, temperatur 125°C. Gör kulprov. Koktid cirka 15-30 varierande med kastrullens brädd.
- Krossa polkagriskaramellerna och tillsätt smulet samt smör i smeten. Rör om till en jämn massa.
- Portionera ut smeten i formar. Låt stelna. Förvaras kallt.
Kockens kommentar
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).