Grännaknäck
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 50

Så kokas knäck, kola >

 

 

Kulprov >

 

 

Om sockerlag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Grännaknäck

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 383

Kcal / portion: 59

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2933 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 13%

Kolhydrater: 66%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 15 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Kulprov > Äts ej

Om sockerlag > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

För detaljerad beskrivning, se > Knäck grundrecept.

  1. Ställ formarna på en infettad bakplåt så står de still.
  2. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
  3. Koka utan lock tills simmig, temperatur 125°C. Gör kulprov. Koktid cirka 15-30 varierande med kastrullens brädd.
  4. Krossa polkagriskaramellerna och tillsätt smulet samt smör i smeten. Rör om till en jämn massa.
  5. Portionera ut smeten i formar. Låt stelna. Förvaras kallt.

Kockens kommentar

Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.

 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Alternativ knäck

Svensk standardknäck

Halvhård knäckbräck

Halvhård chokladknäck

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem