Apelsinkola
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 50

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

Kulprov >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Apelsinkola

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 425

Kcal / portion: 61

GBR (GI) / port: 2

Recept: 3069 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 22%

Kolhydrater: 56%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 14 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Kulprov > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (40 min )

För detaljerad receptbeskrivning se recept Gräddkola grundrecept via länk nedan.

  1. Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vanilj.
  2. Koka utan lock till temperatur 125°C (120-130°C), eller gör ett kulprov. Det tar 15-30 minuter beroende på kastrullens bredd.
  3. Riv apelsinskal och tillsätt i kolasmeten.
  4. Olja in en ugnsplåt. Häll upp smeten på plåten. Låt svalna. Skär eller klipp i bitar.
  5. Linda smörpapper eller annat papper runt halva kolabiten. Fäst med tunt snöre runt, om det skall vara extra fint. Förvaras kallt.

Kockens kommentar

Apelsinkola är grädd- eller smörkola som smaksatts med apelsin. Läs mer > Om knäck och kola.

Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.

 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Alternativ

Gräddkola grundrecept

Smörkola

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem