Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 425

Kcal / portion: 61

GBR (GI) / port: 2
Recept: 3069 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 22%
Kolhydrater: 56%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om knäck och kola > Äts ej
Så kokas knäck, kola > Äts ej
Kulprov > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (40 min )
För detaljerad receptbeskrivning se recept Gräddkola grundrecept via länk nedan.
- Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vanilj.
- Koka utan lock till temperatur 125°C (120-130°C), eller gör ett kulprov. Det tar 15-30 minuter beroende på kastrullens bredd.
- Riv apelsinskal och tillsätt i kolasmeten.
- Olja in en ugnsplåt. Häll upp smeten på plåten. Låt svalna. Skär eller klipp i bitar.
- Linda smörpapper eller annat papper runt halva kolabiten. Fäst med tunt snöre runt, om det skall vara extra fint. Förvaras kallt.
Kockens kommentar
Apelsinkola är grädd- eller smörkola som smaksatts med apelsin. Läs mer > Om knäck och kola.
Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.
Fudge, kola, knäck | Normtal | Kulprov *) |
Fudge | 115°C | Lös, ej formbar |
Mjuk-seg kola | 120°C | Mjuk-seg kula |
Fast-seg kola | 125°C | Fast-seg kula |
Hård kola | 140°C | Hård-seg kula |
Knäck | 150°C | Stelnar direkt |
Hård nougat | 170°C | Brun sockerlag |
Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.
För att mäta temperaturen behövs en sockertermometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).